EU wil energiedeal met Argentinië: “Zeer grote gasmacht, in potentie”

De Europese Unie hoopt “spoedig” een energie-memorandum van overeenstemming met het gasrijke Argentinië te ondertekenen. Dat zei Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de EU, bij een bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land.

Waarom is dit belangrijk?

Argentinië zit op één van de grootste schaliegas en -olievoorraden ter wereld; de Vaca Muerta-formatie in het noorden van het Patagonië.

Concreet: Borrell meldt dat de overeenkomst cruciaal is omdat Argentinië “een opkomende energiemacht is” in een tijd van torenhoge internationale energierekeningen, zo bericht Reuters.

Verder: “We maken vorderingen met een memorandum van overeenstemming over energiekwesties. Ik hoop dat het snel kan worden afgerond. We hebben het niet over jaren of maanden: er is een duidelijk wederzijds belang”, zo merkt Borrell op.

Waarom? Argentinië “heeft enorme gasvoorraden, maar het (land) heeft de mogelijkheid niet om zijn gas te exporteren. Het is een zeer grote gasmacht, in potentie. Er moeten veel investeringen worden gedaan”, klinkt het.

  • Een gebrek aan investeringen en politieke wil om fossiele brandstoffen te winnen, zorgt er inderdaad voor dat de Vaca Muerta-formatie (Spaans voor dode koe) grotendeels onbenut blijft. Nochtans zouden de Argentijnen makkelijk 16 miljard olievaten en 308 biljoen kubieke voet aardgas uit de streek kunnen halen, zo berekende energie-expert Tsvetana Paraskova.
  • Europa, van zijn kant, is na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op zoek gegaan naar nieuwe gasleveranciers.
  • Dat heeft het continent op wel heel naarstige wijze gedaan: er is ineens zelfs sprake van een teveel aan gas.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20