Opeens is er te veel gas in Europa, maar dat betekent niet dat de energiecrisis gedaan is

De Europese gasvoorraden zijn zo goed als vol. Daardoor heeft de prijs van het energieproduct een forse duik genomen.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, reageerde het Westen door een groot aantal sancties in te voeren. Hoewel het doel daarvan was om de economie van het land te beschadigen, ervaarde Europa een naar neveneffect. Het kon immers geen beroep meer doen op goedkoop Russisch aardgas om de economische motor aan te drijven. Door de situatie belandde Europa in een ware energiecrisis.

De essentie: Europa is al maandenlang koortsachtig op zoek naar andere bronnen van aardgas. Daar lijkt het in te zijn geslaagd. Sterker nog, het continent lijkt nu zelfs even te veel gas te hebben.

  • Europa kocht de voorbije maanden behoorlijk wat aardgas van een groot aantal bronnen om de gasvoorraad aan te vullen voor de winter. Onder andere de VS, bepaalde Afrikaanse landen, Noorwegen, Azerbeidzjan en zelfs China exporteerden maar al te graag vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) naar Europa.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer