EU verbiedt export medisch materiaal naar niet-EU-landen

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde zondag aan dat de EU de export van medisch materiaal zoals mondmaskers, schorten en alcoholgels naar niet-EU-landen aan banden legt. De beslissing komt er om Europese zorgverleners te beschermen tegen de escalerende uitbraak van het coronavirus.

‘Essentieel medisch materiaal mag enkel geëxporteerd worden naar niet-EU-landen met de expliciete toestemming van de overheid van de exporterende lidstaat. Het is de juiste actie want we hebben dat materiaal nodig voor onze gezondheidssystemen’, zegt von der Leyen in een persbericht. Medisch personeel moet volgens haar ten allen tijde beschermende uitrusting dragen zoals mondmaskers en handschoenen.

Zestig procent van de globale productie van zulk beschermend medisch materiaal gebeurt in de regio van de Chinese provincie Wuhan, waar het virus voor het eerst de kop opstak. De fabrieken in die regio gaan waarschijnlijk pas binnen enkele maanden opnieuw opstarten. Gezien de ernst van de pandemie in Europa, kan de EU daar niet op wachten.

Ook in ons land dreigt een tekort aan mondmaskers, nadat een grote bestelling van de overheid niet geleverd wordt, vanwege fraude door een partijgenoot van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

MedTech Europe, de Europese handelsvereniging voor de medische technologie-industrie, heeft vorige week aan de Europese Commissie en de EU-lidstaten gevraagd om alle belemmeringen weg te nemen voor de sector, zodat die kan helpen om de noodsituatie te bestrijden met maximale efficiëntie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20