Fraude Turkse mondmaskers: partijgenoot De Block (Open Vld) blijkt spil in mislukte bestelling

Achter de mislukte levering van 5 miljoen mondmaskers schuilt Mahmut Öz, een partijgenoot van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Business AM kon het gunningsverslag inkijken voor de openbare aanbesteding rond de spoedlevering van chirurgische maskers. Er werden vijf firma’s geschikt bevonden voor de levering van 10 miljoen stuks. Uiteindelijk opteerde Volksgezondheid ervoor om slechts 5 miljoen maskers te bestellen. ‘Er werden geen onderhandelingen gevoerd, gezien de urgentie van de bestellingen’, zegt het gunningsverslag nog.

Volksgezondheid maakte de selectie van de leverancier op basis van prijs (60 procent weging) en snelheid (40 procent) en koos voor een cascadesysteem: als de eerste in de lijst niet kan leveren, dan gaat de bestelling naar de volgende, enzovoort.

De topdrie op 7 maart was als volgt:

 • LS Medical uit Genk (0,71 euro per stuk, 5 dagen leveringstijd)
 • MOSSA VOF (0,68 euro per stuk, 7 dagen)
 • BV Life Solutions (0,61 euro per stuk, levering vanaf 20 maart)

Maar bij het plaatsen van de bestelling, haakte nummer een LS Medical af. Mogelijk had het bedrijf elders betere opportuniteiten. Volgens het kabinet-De Block waren er leveringsproblemen door een exportverbod in Bulgarije. En zo werd de bestelling van 5 miljoen chirurgische mondmaskers toegekend aan MOSSA VOF.

Open Vld’er uit Temse

Achter die ‘vennootschap onder firma’, een vehikel voor eenmansbedrijven, schuilt Mahmut Öz uit Temse, die in 2014 op de Oost-Vlaamse Kamerlijst voor Open Vld figureerde. MOSSA staat voor ‘Mahmut Öz Service Support Agency’. Het eenmansbedrijf legde verscheidene Turkse adelbrieven voor, waaronder leveringen aan de Turkse Halve Maan en de Verenigde Naties.

De profielfoto van Mahmut Öz op sociale media

Maar het liep om onduidelijke redenen fout. ‘De door ons land bestelde mondmaskers zijn niet geleverd omdat er mogelijk sprake is van fraude door een producent in Turkije’, meldde het kabinet-De Block zondagavond. De zaak is zo ernstig, dat het dossier overgemaakt werd aan het Brusselse parket, dat zal samenwerken met het federaal parket.

Een blik op de oprichtingsakte van de vennootschap van Öz leert alvast dat het hier niet gaat om een specialist in medische goederen. De waslijst aan vennootschapsdoelen schiet alle kanten uit. Een greep uit het ‘aanbod’:

 • Adviesbureau op het gebied van public relations en communicatie
 • Algemene audit-activiteiten
 • Toezien op bouwwerkzaamheden
 • Markt- en opinieonderzoekbureaus
 • Verlenen van advies op het gebied van beveiliging aan het bedrijfsleven en de overheid
 • Verhuur en lease van machines, apparatuur en handgereedschap voor doe-het-zelvers
 • Arbeidsbemiddeling
 • Computerconsultancy-activiteiten
 • Handel in eigen onroerend goed

Grote vraagtekens

Het fiasco roept bij verscheidene politieke partijen grote vraagtekens op bij de aanpak van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Onder meer Kathleen Depoorter, kamerlid voor N-VA en zelf apotheker, heeft kritiek. ‘Ik vind het bijzonder dat minister De Block niet onderzocht heeft of de firma voldoende medische credibiliteit heeft’, zegt ze. ‘Dat een VOF in de lijst figureerde met bekende namen, wekte voordien al verwondering in de medische sector.’

De vijf miljoen bestelde mondmaskers zullen nu wellicht door BV Life Solutions of de volgende ondernemingen op de lijst geleverd worden.

Mahmut Öz was niet meteen bereikbaar voor commentaar. Het kabinet-De Block herhaalde in een reactie dat het dossier in handen is van het parket en dat er volop gezocht wordt naar andere oplossingen. De Chinese miljardair Jack Ma helpt alvast met een schenking van 300.000 maskers.

Meer