EU sluit controversiële deal met Rwanda over grondstoffen: “Het toppunt van cynisme is bereikt”

De Europese Commissie heeft een akkoord gesloten met Rwanda om zogenoemde ‘kritieke grondstoffen’ te leveren. Doordat een deel van die grondstoffen via smokkel in Rwanda terecht komt, plaatsen de Congolese regering en activisten grote vraagtekens bij het akkoord.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Unie heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen, waar heel veel grondstoffen voor nodig zijn. Die stoffen zitten veelal in de bodem van Afrikaanse landen, waardoor het sluiten van handelsverdragen essentieel is.

In het nieuws: EU-commissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen en de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Vincent Biruta zijn verheugd over een levering van grondstoffen.

  • Maandag werd de deal in een persbericht aangekondigd. De EU zal samenwerken met Rwanda om grondstoffen op een duurzame manier te delven. Zo zal men de Rwandese economie diversifiëren, staat er te lezen.
  • In ruil daarvoor komt er een exportstroom op gang in 'kritieke grondstoffen', van Rwanda n
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer