Energietransitie maakt grondstoffenreuzen: Nieuwe supermachten in opkomst

De energietransitie vergt steeds meer specifieke grondstoffen, die enkele kleinere en historisch onderontwikkelde landen tot grondstoffen-supermachten transformeert.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl de wereld van een energiesysteem dat afhankelijk is van fossiele brandstoffen overschakelt naar een systeem dat wordt aangedreven door elektriciteit en duurzame energiebronnen, kent de globale vraag naar materialen zoals koper, kobalt, nikkel en lithium een opmerkelijke stijging. Die transformatie zal onvermijdelijk nieuwe supermachten creëren in de grondstoffenindustrie.

DRC, Indonesië, de Filipijnen, Chili,...

In het nieuws. Landen die in het verleden amper een rol konden opeisen op het politieke wereldtoneel, beschikken over massa's grondstoffen die cruciaal zijn voor de energietransitie. Dat heeft gevolgen voor de geopolitieke machtsverhoudingen.

  • De Democratische Republiek Congo (DRC), 's werelds grootste producent van kobalt, begint steeds meer invloed te krijgen op de metalen die essentieel zijn voor de energietransitie.
    • De regering in Kinshas
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer