EU: ‘Niet genoeg vaccins voor iedereen, vóór 2022’

Eens het vaccin er is, kan slechts een deel van de Europese bevolking vóór 2022 ingeënt worden tegen het nieuwe coronavirus. Dat meldt het Britse persagentschap Reuters op gezag van bronnen binnen de EU.

‘Er zullen niet voldoende doses van de potentiële Covid-19-vaccins zijn om de volledige bevolking in te enten voor het einde van 2021.’ Die boodschap bracht een hoge ambtenaar van de Europese Commissie aan diplomaten uit alle lidstaten tijdens een vergadering op maandag. Een woordvoerder van de Europese Commissie was niet bereikbaar voor commentaar.

De waarschuwing is opvallend, aangezien het blok van 27 landen – met een bevolking van 450 miljoen mensen – zich verzekerd heeft van 1 miljard potentiële dosissen van verschillende coronavaccins. Zo komen er 400 miljoen dosissen van het vaccin dat het Britse farmabedrijf AstraZeneca en de Oxford University ontwikkelen in de richting van de Europese Unie.

40 procent van de bevolking

De vermoedelijke krapte zit hem in het feit dat experts aangeven dat niet elk potentieel vaccin effectief zal werken tegen Covid-19. Bovendien is de Europese Unie lang niet de enige partij die op zoek is naar een grote hoeveelheid dosissen. De Verenigde Staten sloten bijvoorbeeld al zeker vier overeenkomsten met vaccinmakers om dosissen binnen te halen.

Door het beperkte aanbod dringt de Europese Commissie er al maanden op aan dat regering vaccinatieplannen op te stellen. Ze moeten daarbij prioriteit geven aan kwetsbare en essentiële groepen, zoals gezondheidswerkers, ouderen of chronisch zieke mensen. In juli gaven de Commissie en de regeringen in een document aan dat minstens 40 procent van de Europese bevolking in een eerste fase gevaccineerd moet worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20