Verschillende bronnen hebben aan het persagentschap Reuters en de nieuwssite Politico gezegd dat de Europese Unie (EU) werkt aan een juridische procedure tegen AstraZeneca nadat het farmabedrijf de leveringen van coronavaccins aan de Europese Unie heeft verminderd.
Het zit er bovenhands op tussen de EU en AstraZeneca. De professionele relatie staat al een tijdje onder druk. Zo heeft de EU zich al meermaals geërgerd aan de herhaaldelijke vertragingen in de levering van het coronavaccin. Dat heeft een impact gehad op de vaccinatiecampagnes van verschillende lidstaten.
Contract niet vernieuwen
Eerder deze week werd al duidelijk dat er haar in de boter zat. Zo heeft Thierry Breton, Europees commissaris voor de Interne Markt, zondag gezegd dat het Europese contract met het farmabedrijf AstraZeneca mogelijk niet vernieuwd wordt. Hij hekelde daarbij de leveringsproblemen. ‘We hadden 120 miljoen dosissen besteld voor het eerste kwartaal en 180 miljoen doses voor het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal hebben ze er slechts 30 miljoen geleverd, wat problemen veroorzaakte die iedereen heeft gezien, en in het tweede kwartaal leveren ze slechts 70 miljoen doses’, klonk het toen.
Nu gaat de EU nog een stapje verder en bereidt het een juridische procedure voor tegen het farmabedrijf. Dat heeft Politico donderdag gemeld en werd aan Reuters bevestigd door een EU-functionaris die betrokken is bij de besprekingen met de geneesmiddelenproducenten. ‘De EU-lidstaten moeten beslissen of zij (zullen) deelnemen. Het gaat om de nakoming van de leveringsafspraken tegen het einde van het tweede kwartaal’, aldus de bron.
Meerderheid EU wil AstraZeneca aanklagen
De zaak werd woensdag besproken op een bijeenkomst met EU-diplomaten. Politico, die vijf anonieme Europese diplomaten citeert, meldde dat een meerderheid van de EU-landen op de vergadering zei dat ze het bedrijf zouden aanklagen. AstraZeneca heeft nog niet gereageerd op het nieuws.
Brussel vraagt zich ook af hoe AstraZeneca meer dan 224 miljoen euro heeft uitgegeven die de EU in september had toegekend om ingrediënten voor vaccins te kopen en waarvoor het bedrijf niet voldoende documenten heeft voorgelegd die de aankopen bevestigen.
Volgens het contract met AstraZeneca zijn de Belgische rechtbanken bevoegd voor de beslechting van onopgeloste geschillen.
Lees ook:
- From hero to zero: hoe de AstraZeneca-saga uitdraaide op een soapserie
- Aangepaste versie AstraZeneca kan eind 2021 ingezet worden tegen coronavarianten
(tb)