Estland waarschuwt: ‘Peking wil wereld afhankelijk maken van Chinese technologie’

Het jaarlijkse verslag van de Estse inlichtingendienst staat vol waarschuwingen over de ambities van China. Volgens Estland wilt de Aziatische supermacht stilletjes wereldheerser worden door de wereld afhankelijk te maken van zijn technologie en het smoren van critici.

De kleine Baltische staat heeft ruime ervaring met het observeren van autoritaire naties met grote ambities. Estland is een buurland van Rusland en moet constant beducht zijn voor de plannen van de Russen. De relatie tussen de twee is sinds 2007 bijzonder grimmig geworden. In april van dat jaar lanceerde Rusland een gigantische cyberaanval, gemikt op Estse organisaties, banken, overheden en media. Op dat moment was het de tweede grootste cyberaanval ooit.

De ervaringen met Rusland leiden tot een gezonde portie waakzaamheid. De Esten kijken nu ook met sterke argwaan naar China. Vooral het gebruik van cyberspionage en de bloeiende vriendschap tussen Peking en Moskou baart hen zorgen.

Wat zegt het verslag?

Volgens de Estse inlichtingendienst wil China een geopolitieke doctrine opleggen waarbij alle landen in de wereld naar een ‘gemeenschap met een gedeeld lot’ evolueren. Dat gedeelde lot zou een wereld zijn die geen kritiek kan uiten op wereldheerser China.

De grootste uitdaging zou, volgens de Esten, allereerst de confrontatie met de westerse hegemonie zijn. China zou hierbij vooral het bondgenootschap tussen Europa en de Verenigde Staten op losse schroeven willen zetten.

Hiervoor gebruikt China dan haar grootste troef: haar enorme economische slagkracht en gigantische markt om landen te verleiden. Dit maneuver gaat hand in hand met het inbouwen van een afhankelijkheid op Chinese technologie. Zeker de 5G-ambities van Huawei en het wereldwijde navigatiesysteem van BeiDou zijn enkele instrumenten die China volgens Estland zal inzetten om westerse naties, en vooral ontwikkelingslanden, te strikken.

China zou ook meer toezicht willen houden op haar burgers die in het buitenland verblijven en lokale leiders van andere landen willen bekoren. Die evolutie zou al even bezig zijn, zegt Estland. Misschien herinnert u zich nog dat Yves Leterme, gewezen Belgische eerste minister, in 2019 een topjob kreeg bij de Chinese bedrijvenaccelerator ToJoy. ‘Pure schraapzucht ten koste van onze economie’, zei Jonathan Holslag, professor politicologie aan de VUB, daar nog over. Holslag zei toen al dat het Chinese bedrijf Leterme vermoedelijk aanwierf om economische invloed uit te oefenen binnen de Europese Unie.

Peking kon Oost-Europa niet bedwingen

Het verslag van Estland volgt enkele dagen nadat China het land en enkele andere Oost-Europese naties had uitgenodigd voor een digitale conventie. De zogenaamde ‘17+1 summit’. Ook Letland, Litouwen, Roemenië, Slovenië en Bulgarije zouden daar aan deelnemen.

De conventie mislukte echter grondig. China verwachtte de aanwezigheid van de premier van elk land, maar zij stuurden ‘gewone’ ministers. Een teken van opstandigheid naar Xi Jinping, die de conferentie persoonlijk zou leiden. China had voor de bijeenkomst ook Alexander Lukashenko, de omstreden president van Wit-Rusland, uitgenodigd. Daar waren de andere gasten niet mee opgezet.

Naast Estland publiceerde deze week ook vijf andere Europese landen hun bedenkingen over de mogelijke geopolitieke plannen van China.

Lees verder:

Meer