China probeert staatsgeheimen te stelen via LinkedIn

De Chinese inlichtingdienst probeert met behulp van de socialenetwerksite LinkedIn staatsgeheimen te stelen bij Britse militairen, veiligheidsagenten en ambtenaren. Dat schrijft de Britse krant The Times.

Spionnen die werken voor de Chinese inlichtingsdienst maken op LinkedIn valse profielen aan om zo in contact te komen met hun doelwitten. Ze doen zich voor als bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. De Chinese inlichtingdienst heeft het gemunt op iedereen die toegang heeft tot staatsgeheimen, zoals militairen en veiligheidspersoneel.

Te aanlokkelijke voorstellen

De Britse inlichtingsdienst MI5 gaat volgende maand een bewustmakingscampagne lanceren waarbij er opgeroepen zal worden om voorzichtig te zijn met de informatie die men online deelt. Tijdens die campagne gaat de MI5 ook waarschuwen voor valse bedrijven die met zeer aanlokkelijke voorstellen over de brug komen of die in het buitenland willen afspreken.

De MI5 heeft het daarbij niet specifiek over China, maar volgens verschillende bronnen zijn de meeste infiltratiepogingen wel afkomstig uit het Aziatische land.

Volgens het Centrum voor de Bescherming van Nationale Infrastructuur (CPNI) brengt iedereen die in contact komt met die profielen z’n carrière, z’n bedrijf en de staatsveiligheid in gevaar.

LinkedIn spoort fraude op

Paul Rockwell, topman bij LinkedIn, laat in een reactie aan The Times weten dat de socialenetwerksite actief op zoek is naar valse profielen die het gemunt hebben op mensen die toegang hebben tot gevoelige informatie. ‘Frauduleuze activiteiten waarbij onze leden worden voorgelogen zijn in strijd met onze gebruiksvoorwaarden’, klinkt het.

Chinese spionage is al langer een bezorgdheid van de Britse overheid. Verwacht wordt dat de overheid dit jaar de wetgeving wat betreft e-spionage gaat aanscherpen om zo strenger te kunnen optreden tegen Russische en Chinese spionagepogingen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20