‘Er komt een vreedzame transitie… naar een tweede regering Trump’ – Republikeinen verharden hun positie, maar niets is wat het lijkt

De Republikeinen verharden hun positie na hun nederlaag bij de presidentsverkiezingen. Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zei dinsdag ‘dat er een vreedzame transitie komt… naar een tweede regering Trump.’

Meer dan een week na de presidentsverkiezingen lijkt Washington DC verder dan ooit verwijderd van een vreedzame machtsovergave. De administratie Trump weigert nog steeds de overwinning van president-elect Joe Biden te erkennen. Hoewel de voormalige vicepresident landelijk ruim 5 miljoen meer stemmen behaalde dan president Trump en ook de meeste stemmen in het Kiescollege achter zijn naam kreeg, lijkt Trump geen aanstalten te maken on het Witte Huis snel te verlaten.

De voorbije dagen hebben ook een aantal invloedrijke Republikeinen zich achter hun baas geschaard. Senaatsleider Mitch McConnell zei maandag al ‘dat Trump 100 procent het recht heeft om de vermeende onregelmatigheden te laten onderzoeken’. Ook Lindsay Graham, ooit een ‘Never Trump’-er, die zich tot het Trumpisme bekeerde, denkt ‘dat als Trump zijn nederlaag toegeeft, er misschien nooit nog een Republikeinse president in het Witte Huis zal zitten’.

Bewijzen voor kiesfraude hebben de Republikeinen nog steeds niet aangebracht, wel zijn hertellingen aangevraagd in 5 staten.

‘Een vreedzame transitie komt… naar een tweede regering Trump’

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bevestigde tijdens een persconferentie ‘dat er een vreedzame transitie komt… naar een tweede regering Trump’. ‘Eerst moeten alle stemmen worden geteld. Als dat gebeurd is worden de kiesmannen geslecteerd en treedt een proces in werking dat door de grondwet is vastgelegd. Dat is een wettelijk proces dat wel wat tijd in beslag kan nemen.’

Daarna zwakte zij zijn woorden wat af door te stellen dat alles in het werk zal worden gesteld opdat de verkozen president op 20 januari om één minuut na het middaguur aan de slag kan. De wereld mag gerust zijn.’ Hij verwees naar de hertellingen in Florida in het jaar 2000. Bush vs Gore werd toen uiteindelijk beslist door het Hooggerechtshof, 36 dagen na de verkiezingen. ‘Ook toen hadden we een succesvolle transitie.’ Later op de avond werd Pompeo geïnterviewd door Fox News’ Brett Baier. Ook daar wilde hij niet herhalen dat de transitie tot een tweede regering Trump zal leiden.

Generaal die Obama ‘een terroristenleider’ noemde krijgt topfunctie in het Pentagon

Ook president Trump liet dinsdag van zich horen. Daags nadat hij zijn minister van Defensie ontsloeg, werden nog eens twee toplui van het Pentagon ontslagen. Ze worden vervangen door Trump-getrouwen. Een van hen is Anthony Tata, een generaal op rust, die Obama een ‘terroristenleider’ en een moslim noemde en bevestigde ‘dat de CIA Trump wilde laten ombrengen’. Trump had eerder al getracht Tata benoemd te krijgen, maar kon de Senaat daar niet van overtuigen.

Biden maakt zich weinig zorgen

President-elect Joe Biden reageerde kort en kalm op alle heisa. Hij noemde Trumps houding ‘genânt’. ‘Toegang tot vertrouwelijke informatie is nuttig, maar ik ben nu toch niet in een positie om er iets mee te doen. Er is één president tegelijkertijd. Hij zal president zijn tot 20 januari.’ Biden zei ook geen heil te zien in gerechtelijke stappen en besloot door te zeggen erop te rekenen ‘dat tegen 20 januari alles in orde komt’.

Niet is wat het lijkt

Dat de Republikeinen hun standpunt verharden heeft alles te maken met Senaatsverkiezingen die op 5 januari staan geprogrammeerd in de staat Georgia. Die staat ging op 3 november naar Joe Biden. Dat was geleden van 1992. Toen kon Bill Clinton als laatste Democraat daar de overwinning claimen.

Maar begin januari trekken de kiezers in Georgia opnieuw naar de stembus om er 2 senatoren te kiezen. Mochten die 2 zetels naar de Democraten gaan dan verliezen de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat. Ze houden dan 50 zetels over, evenveel als de Democraten. Maar volgens de Amerikaanse grondwet krijgt de vicepresident dan de doorslaggevende stem. Die zou dan weggelegd zijn voor vicepresident-elect Kamala Harris.

Tot die dag zullen de Republikeinen er alles aan doen om de uiterst loyale Trump-aanhang in die staat tevreden te houden. De machtsovergave aan team Biden kan wachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20