Eni geeft energietransitiebedrijf nieuwe naam in aanloop naar geplande beursgang

Het wordt waarschijnlijk een van de grootste beursintroducties van Italië in 2022: het energieconcern Eni zal tot 30 procent van zijn nieuwe retail- en duurzame-energiebedrijf naar de beurs brengen. De onderneming is omgedoopt tot ‘Plenitude’. De operatie past in de bredere trend waarbij klassieke olie- en gasgroepen zich omvormen tot “multi-energie”-bedrijven die actief zijn in zowel vuile als schone energie.

Waarom is dit belangrijk?

Olie- en gasproducenten staan onder druk om meer te investeren in schone energie. Tegelijk moeten ze winst blijven maken met hun oude activa om aandeelhouders te betalen en de overgang te financieren.

Plenitude zal alle activiteiten van het concern omvatten op het gebied van de ontwikkeling van hernieuwbare energie, de verkoop van energieoplossingen en de oprichting van een wijdvertakt oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen.

Tegen 2040 volledig koolstofvrij

“De beursgang is een hoeksteen van onze decarbonisatiestrategie en de sleutel tot onze voortdurende transformatie”, zei Eni-CEO Claudio Descalzi bij de lancering van Plenitude.

Bronnen dicht bij de zaak vertelden Reuters op maandag dat Eni iets meer dan 30 procent zou kunnen verkopen als de vraag er was.

Descalzi betoogde dat het nieuwe bedrijf, dat ernaar streeft om tegen 2040 volledig koolstofvrije energieproducten te leveren aan al zijn klanten, op eigen kracht sneller zou kunnen groeien.

“Hierdoor komt er meer geld vrij voor Plenitude, het nieuwe bedrijf, om zelf duurzame energie te ontwikkelen en houden we meer ruimte over, meer vrije kasstroom om te investeren in de transformatie van de onderneming”, zei hij tegen de Financial Times.

10 miljard euro

Eni zei vorige maand al besloten te hebben een minderheidsbelang in het bedrijf naar de beurs te brengen als onderdeel van bredere plannen om de transitie van olie en gas naar duurzame energie te financieren. Bronnen van Reuters en de Financial Times hebben eerder gesteld dat de eenheid, die eerder dit jaar werd opgericht, ongeveer 10 miljard euro (11,3 miljard dollar) waard zou kunnen zijn.

Eni zei dat Plenitude begin 2022 een nettoschuld van ongeveer nul zou hebben en tot 2025 gemiddeld 1,8 miljard euro per jaar zou investeren. Ongeveer 80 procent van de investeringen zou gaan naar duurzame energieopwekking.

Elektrische voertuigen in Italië

De duurzame energietak van Eni heeft momenteel bijna 2 gigawatt (GW) aan geïnstalleerde capaciteit. Het bedrijf verwacht dat dit zal groeien tot 6GW in 2025 en 15GW in 2030. Ter vergelijking: BP streeft naar 20GW aan duurzame energiecapaciteit in 2025 en 50GW in 2030.

De mobiliteitstak is de op één na grootste exploitant van oplaadpunten voor elektrische voertuigen in Italië, met 6.500 oplaadpunten over het hele land. De divisie is van plan om tegen 2030 meer dan 31.000 oplaadpunten te installeren, inclusief een uitbreiding van het netwerk naar andere delen van Europa.

Als onderdeel van de bredere inspanningen om Eni te transformeren en meer waarde te realiseren tijdens de energietransitie, zei Descalzi dat hij ook een beursgang overweegt voor het Noorse Var Energi. Daarin heeft Eni een belang van 70 procent.

“Om deze overgang aan te kunnen, heb je een nieuw bedrijf nodig, een nieuw financieel model, je kunt niet aan business as usual doen”, klonk het nog. (mah)

Meer