Engie stoot groot deel van zijn dienstenactiviteiten af

Engie kondigde vrijdag voor beurs aan dat het een deel van zijn dienstendivisie (Engie Solutions) in een aparte entiteit gaat onderbrengen, die dan later misschien verkocht zal worden of naar de beurs gebracht.

Voor België is de hele dienstenafdeling betrokken partij: het gaat om de vroegere activiteiten van Fabricom, Axima, Cofely en een reeks kleinere entiteiten, goed voor bijna 10.000 werknemers in ons land.

Meer autonomie

Deze zomer maakte Engie bekend dat het een strategische oefening opstartte over zijn dienstenafdeling. Het Franse energieconcern wil zich in de toekomst enkel nog toespitsen op de productie van hernieuwbare energie en op energie-infrastructuur. ‘De oefening is nu afgerond. Er is beslist om twee coherente entiteiten te creëren, met de bedoeling hun ontwikkeling te versterken’, bevestigt woordvoerster Anne-Sophie Hugé.

De twee entiteiten krijgen meer autonomie, maar volgens haar is het nog voorbarig om te zeggen hoe het aandeelhoudersschap er in de toekomst zal uitzien. Tegen midden volgend jaar wordt meer duidelijkheid verwacht. Ze beklemtoonde wel dat het de bedoeling blijft om Engie Solutions als één geheel te laten verder gaan. ‘De Belgische activiteiten staan hier sterk, ze zijn marktleider’, klinkt het.

Ongerustheid bij personeel

Het personeel werd donderdag op de hoogte gebracht op een Europese en een lokale ondernemingsraad. Volgens Mo Sabhaoui van de socialistische vakbond zijn er nog heel wat zaken onduidelijk.

‘Het is precies die onzekerheid die zorgt voor ongerustheid bij het personeel. Nu maken ze nog deel uit van een solide groep (Engie), maar wat zal het in de toekomst zijn? Het management wil Solutions ook als één geheel behouden, maar toch leeft de vrees dat dit op termijn in stukken zal worden van de hand gedaan. Wie is bereid om zo een grote groep onder zijn hoede te nemen?.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20