“Energiebedrijven komen in de problemen op gebied van incassobeheer”

“Energiebedrijven komen in de problemen op gebied van incassobeheer”
Credit : Pexels

Financiële dienstverlener Intrum vreest dat de stijgende energieprijzen en de inflatie zullen leiden tot een forse stijging in onbetaalde facturen. De gemiddelde waarde van incassozaken is volgens Intrum sinds vorige zomer met ongeveer 40 procent gestegen.

Febeg, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, berekende dat er tijdens de coronaperiode (tot 1 december 2021) in België een miljoen keer een betalingsuitstel of een nieuw betaalplan werd toegekend door energieleveranciers. Hoewel Febeg niet meteen een stijging zag in het aantal betalingsfaciliteiten, waarschuwde de organisatie wel voor een stijging in het aantal wanbetalingen.

Volgens een onderzoek van Intrum is de gemiddelde waarde van incassozaken in de energiesector sinds de zomer van 2021 met ongeveer 40 procent gestegen als gevolg van een stijgende inflatie. “De gemiddelde waarde van incassozaken is sinds 2019 gestegen van circa 400 euro tot 550 euro en groeit, net als de inflatie, gestaag verder.”

De recuperatiegraad (de inkomsten die energiebedrijven innen, gedeeld door de inkomsten die in rekening gebracht werden) zou daarnaast ook gedaald zijn.

Blauwe lijn: recuperatiegraad, rode lijn: inflatie – afbeelding: Intrum

“De inning van onbetaalde energierekeningen vertraagt, waardoor de cashflow en winstgevendheid van energieleveranciers in gevaar komen”, aldus Intrum.

Schokeffect

Energiebedrijven zullen dus volgens Intrum te maken krijgen met toenemende problemen op het gebied van incassobeheer. ”Om onbetaalde energierekeningen op een effectieve, maar vooral empathische manier te innen, is uitbreiding van personeel en expertise cruciaal.”

Christophe De Boeck, woordvoerder van Intrum, zegt dat “het een uitdaging voor onze samenleving wordt om het schokeffect van de stijgende energieprijzen te boven te komen. Het zal een samenwerking van alle betrokken partijen vergen: energieleveranciers, armoedeorganisaties en specialisten op het gebied van credit management.”

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00