Elektriciteits- en gasleveranciers hebben in coronaperiode meer dan een miljoen keer betaaluitstel of nieuw afbetalingsplan toegekend

Volgens Febeg, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, waren er in de coronaperiode meer dan 1 miljoen toegekende betalingsfaciliteiten. Het gaat om betalingsuitstel of het opstarten van een nieuw betaalplan in de periode van 15 maart 2020  tot 15 december 2021.

Dat kwam volgens de organisatie overeen met een waarde van 609 miljoen euro. “92 procent van de betalingsfaciliteiten waren bestemd voor particulieren, wat echter slechts met 64 procent van de bedragen overeenkomt. Het resterende percentage betreft de zakelijke markten, waar het verbruik per klant gemiddeld hoger ligt”, aldus Febeg.

Als je ook de aanpassingen aan de voorschotten meerekent, hebben de elektriciteits– en gasleveranciers in de coronaperiode cumulatief bijna 3,5 miljoen aanpassingen aan het betaalritme toegestaan.

Gemiddeld 612,25 euro

Van het totaal aantal nieuwe afbetalingsplannen voor residentiële klanten ging 34,2 procent naar Vlaanderen, 46,9 procent naar Wallonië en 18,9 procent naar Brussel. De gemiddelde duur van de opgestarte betalingsplannen voor residentiële klanten zou iets meer dan 6 maanden zijn. Het gemiddelde bedrag ervan bedraagt 612,25 euro.

39,7 procent van de uitgestelde betalingen voor residentiële klanten werden in Vlaanderen toegekend, 41,8 procent in Wallonië en 18,4 procent in Brussel.

Nog geen effect stijgende energieprijzen

Volgens Febeg tonen de cijfers nog geen stijging in de vraag naar betalingsfaciliteiten als gevolg van de recente aanzienlijke stijging van de kleinhandelsprijzen voor energie. “Dat komt omdat de verhoging in energieprijzen nog niet volledig is doorberekend aan alle eindafnemer en door de maatregelen van de regering om de energieprijzen te drukken.”

“Er is niettemin waakzaamheid geboden. De aanhoudende prijsstijgingen van energie worden een belangrijk zorgpunt en zullen hoe dan ook een impact hebben op de vraag naar extra betalingsfaciliteiten. Dit zal bij eenzelfde aantal aanvragen ook de blootstelling van de leverancier aan risico’s verhogen.” De organisatie vreest dan ook voor een stijging in het aantal wanbetalingen.

(evb)

Meer