Elon Musk bekritiseerd na ruimtevaartklacht van China

Elon Musk krijgt te maken met een backlash op sociale media nadat China klaagde dat zijn ruimtestation gedwongen was om botsingen te vermijden met satellieten die door het project Starlink Internet Services van de ondernemer werden gelanceerd.

Het ruimtestation van het land had twee “close encounters” (bijna-botsingen) met Starlink-satellieten, beweerde Peking. De klachten van China, die bij het ruimteagentschap van de Verenigde Naties (VN) zijn ingediend, zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd.

Starlink is een satellietinternetnetwerk dat wordt geëxploiteerd door Elon Musks SpaceX. Musk is geen onbekende naam in China, zelfs nu zijn Tesla, zijn elektrische automerk, steeds meer onder vuur komt te liggen van regelgevende instanties.

Hevige kritiek

De incidenten deden zich voor op 1 juli en 21 oktober, volgens een document dat China deze maand heeft ingediend bij het Bureau voor Ruimtezaken van de Verenigde Naties. “Om veiligheidsredenen heeft het Chinese ruimtestation preventieve botsingvermijdingscontrole geïmplementeerd,” zei Peking in het document dat op de website van het bureau werd gepubliceerd.

Nadat de klacht openbaar was gemaakt, werden Musk, Starlink en de Verenigde Staten (VS) zwaar bekritiseerd op China’s Twitter-achtige microblogging platform Weibo.

Een gebruiker beschreef de satellieten van Starlink als “gewoon een hoop ruimteafval”. De satellieten zijn “Amerikaanse ruimteoorlogswapens” en “Musk is een nieuw ‘wapen’ gecreëerd door de Amerikaanse regering en het Amerikaanse leger”, zeiden anderen. Een ander postte: “De risico’s van Starlink worden geleidelijk aan blootgelegd, de hele mensheid zal betalen voor hun zakelijke activiteiten.”

30.000 satellieten en ander ruimtepuin

Wetenschappers hebben hun bezorgdheid geuit over de risico’s van botsingen in de ruimte. Ze hebben zelfs de wereldregeringen opgeroepen om informatie te delen over de naar schatting 30.000 satellieten en ander ruimtepuin die in een baan om de aarde draaien.

SpaceX heeft al bijna 1.900 satellieten gelanceerd als onderdeel van het Starlink-netwerk en is van plan om er nog duizenden meer te lanceren.

Vorige maand heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een ruimtewandeling vanuit het internationale ruimtestation abrupt uitgesteld wegens bezorgdheid over ruimtepuin.

PS: Wil je graag weten hoeveel SpaceX-satellieten er in de ruimte zijn, of wil je al het ander afval in 3D kunnen bekijken, ga dan naar stuffin.space.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20