Elk kwartaal in quarantaine? Harvard-wetenschappers voorspellen meer lockdowns

Is deze quarantaine en lockdown gewoon een voorbode van wat er nog moet komen? Volgens onderzoekers van de universiteit van Harvard is dit niet de laatste lockdown, maar komen er tot vier per jaar, tot er een vaccin is.

Wat na deze quarantaine? De Nationale Veiligheidsraad breekt zich het hoofd over hoe we opnieuw ‘uit ons kot’ mogen na deze quarantaine. Maar eigenlijk blijft het een beetje vingerdik kijken. Want er is nog geen vaccin en ook over groepsimmuniteit tegen Covid-19 bestaat nog veel onzekerheid.

Tot 2024 elk kwartaal in quarantaine

Het is realistischer dat we elk kwartaal in lockdown gaan, tot er een vaccin is, concluderen onderzoekers van de universiteit van Harvard. Hoogleraar epidemiologie Marc Lipsitch zegt er, na een nieuwe modelstudie, dat we op zo een scenario moeten voorbereid zijn, tot tenminste 2024.

Lipsitch voorspelt ook dat de maatregelen zoals we die nu kennen, social distancing en het beperken van de verplaatsingen, zullen moeten aanhouden tot 2022. Zo wil hij een tekort aan intensive care-bedden vermijden.

Kortere quarantaine

Volgens de onderzoeksgroep zou het best kunnen dat Covid-19 minder goed gedijt in de zomer, maar dan komen er onvermijdelijk pieken in de herfst en in de winter. Zo zouden we tegen de zomer van 2022 nog vlotjes een aantal keer in quarantaine moeten, tot 8 keer. Het zou wel best kunnen dat die quarantaines slechts enkele weken duren, zeggen de onderzoekers.

‘Als sociaal afstand houden met tussenpozen de aanpak is die we willen volgen, dan zal dat nog jaren nodig blijven’, aldus Lipsitch. Dan moeten we ook wel meteen de capaciteit van de intensive cares hoog houden en zelfs verhogen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20