Het tij lijkt maar niet te keren voor Telenet: aandeel duikt naar diepste punt in meer dan 10 jaar

Het nieuws dat het telecombedrijf Telenet in het dividend knipt, jaagt de beleggers weg. Het aandeel is dinsdagvoormiddag gezakt tot 16,9 euro, het laagste niveau sinds augustus 2011.

Het gaat niet goed met Telenet op de beurs. Het aandeel van het telecombedrijf is sinds de start van dit jaar al met bijna 50 procent gezakt. Telenet, gaat net zoals talloze andere bedrijven, gebukt onder wat er zich allemaal in de wereld afspeelt, zoals de renteverhogingen van de centrale banken, de inflatie en de oorlog in Oekraïne.

Dividendknip

Vandaag is er wel een klaarheldere verklaring waarom beleggers het bedrijf afstraffen. Telenet heeft namelijk de details van zijn glasvezelsamenwerking met netbeheerder Fluvius bekendgemaakt. En in dat plan staat er iets dat niet naar de zin is van de aandeelhouders: een verlaging van het dividend naar 1 euro bruto voor de periode 2023 tot en met 2029. Telenet had eerder nog een winstdeelname van 2,75 euro uitbetaald. Resultaat: het aandeel dook dinsdagvoormiddag 11 procent in het rood tot 16,9 euro. ’s Middags schommelde de koers rond 17 euro.

Die dividendknip is volgens Telenet nodig om 2 miljard euro te investeren in het fusiebedrijf Netco, waarvan het telecombedrijf 66,8 procent van de aandelen in handen heeft. “Zo verzekert de raad van bestuur een evenwichtige benadering tussen regelmatige dividenden en investeringen in toekomstige groei”, staat er in een persbericht. Bedoeling is om via Netco 78 procent van Vlaanderen tegen 2038 te voorzien van glasvezel.

Afstraffing Telenet

“De markt heeft het aandeel van Telenet in het voorbije jaar al fors afgestraft. Het grootste deel van het investeringsrisico in verband de oprichting van dit “NetCo” en de daaruit voortvloeiende daling van de dividenduitkeringen wordt vandaag niet als een grote verrassing aanzien”, merkt Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC, op in een nota aan de beleggers. “Het aandeel wordt door die daling verhandeld aan waarderingsniveaus die voor het laatst in 2009 werden gezien.”

Simonts voegt eraan toe dat Telenet rekening moet houden met een concurrentie- en overbouwrisico. Zo heeft Proximus ook al aangekondigd dat het een glasvezelnetwerk zal uitrollen. Het bedrijf is van plan om de dekkingsgraad voor zijn supersnelle internet via fiber (glasvezel) op die manier uit te breiden tot 95 procent van alle Belgische woningen en bedrijven.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20