Proximus: “Fiber uitbreiden tot 95 procent van woningen en bedrijven”

Telecombedrijf Proximus is van plan om de dekkingsgraad voor zijn supersnelle internet via fiber (glasvezel) uit te breiden tot 95 procent van alle Belgische woningen en bedrijven. Dat meldde de onderneming woensdag laat.

Proximus meldde een intentieverklaring getekend te hebben met een consortium van Belgische financiële partners, waarbij The Belgian Infrastructure Fund (afgekort I4B) als één van de voornaamste investeerders optreedt. Achter I4B schuilen de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), verzekeraar AG en Synatom.

De partijen overwegen om twee nieuwe joint ventures op re richten gericht op respectievelijk Vlaanderen en Wallonië. Binnen dit partnerschap willen ze “tot 1,7 miljoen bijkomende woningen en bedrijven in dunbevolkte gebieden aansluitbaar maken op fiber”. Daardoor verhoogt de ambitie inzake fiberdekking tot 5,9 miljoen aansluitingen (of 95 procent) tegen 2032.

4 miljard euro

“Op die manier zal de beschikbaarheid van fibertechnologie in België verder toenemen, dankzij een netwerk dat openstaat en toegankelijk is voor iedereen tegen niet-exclusieve en niet-discriminerende voorwaarden”, zegt Proximus.

De beoogde samenwerking vertegenwoordigt een totale gecumuleerde investering door de joint ventures van ongeveer 4 miljard euro. Het is de ambitie om tegen het einde van dit jaar tot een definitief akkoord te komen.

Proximus kondigde recentelijk nog een glasvezeldeal aan met Marc Coucke in Durbuy.

Meer