Marc Coucke spant Proximus voor zijn kar in Durbuy

Is Marc Coucke de feitelijke burgemeester van het Waalse stadje Durbuy? Je zou het bijna gaan denken, nu hij een alliantie aangaat met telecomoperator Proximus om de netwerkdekking in de regio op te krikken. Dat is goed voor de lokale burgers, maar natuurlijk ook voor het toeristische imperium dat de serieel ondernemer er aan het uitbouwen is.

Het gaat formeel om een samenwerking tussen Proximus met La Petite Merveille (LPM), het toerismebedrijf in Durbuy van Marc Coucke en zakenpartner Bart Maerten. Coucke en Proximus-CEO Guillaume Boutin stelden de plannen persoonlijk voor. De financiële details blijven geheim. Op een persconferentie was er alleen te horen dat er “vrij belangrijke bedragen” mee gemoeid zijn.

De netwerk-engagementen van Proximus zijn alvast verregaand:

  • een versnelde uitrol van glasvezel (fiber)
  • een algemene verbetering van de mobiele dekking (3G en 4G) in en rond de stad, ook aan de oevers van de Ourthe
  • 5G zo snel mogelijk activeren in de oude stad en in Adventure Valley, het pretpark van Coucke.

Dinosaurus in virtual reality?

De partners willen ook samenwerken op het vlak van VR (virtual reality) en AR (augmented reality). Een virtuele dinosaurus in het pretpark is maar een van de ideeën die geopperd werden.

Coucke en Boutin spreken van “nieuwe technologische toepassingen” die tot “nieuwe ervaringen voor de bezoekers” moeten leiden. “Dit met het volle respect voor het familiale karakter dat de Ardennen haar ongeëvenaarde charme geeft”, zo anticiperen ze op mogelijke kritiek.

“Een derde pijler van de samenwerking draait rond data analytics“, zeggen de partners, die van Durbuy de kleinste smart city ter wereld willen maken. “Doel is het toeristische aanbod nog beter af te stemmen op de bezoekersverwachtingen en de veiligheid, bijvoorbeeld tijdens evenementen, te verhogen, via digitale toepassingen in het domein van crowd management.”

De echte burgemeester, Philippe Bontemps, en de Waalse overheid geven hun zegen over de plannen. “Goed voor de inwoners én het toerisme”, zeggen ze unisono.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.