Einde van de noodtoestand in Spanje, wat nu?

In Spanje is er een einde gekomen aan de nationale noodtoestand die vorig jaar werd afgekondigd, maar de regionale overheden houden hun hart vast.

De noodtoestand, die in oktober werd afgekondigd om het coronavirus in te dammen, bood de zeventien regionale autoriteiten in Spanje een juridisch kader om een nachtklok en andere beperkingen op te leggen, waaronder een verbod op niet-essentiële reizen tussen regio’s. Dat daar nu een einde aan komt, stuit op kritiek vanuit de hoek van de regionale autoriteiten.

Op enkele dagen na, zoals tijdens de kerstperiode, konden Spanjaarden niet naar andere regio’s reizen, op vakantie gaan of familie bezoeken. Hoewel het reisverbod en de avondklok nu worden opgeheven, kunnen de individuele regio’s nog altijd de openingstijden en de capaciteit van bars en restaurants beperken. 

Toestemming van rechter

Voor strengere maatregelen, zoals een nachtelijk uitgaansverbod of een verbod op binnenlandse reizen, hebben de regionale overheden toestemming nodig van een lokale rechter. Nu de nationale noodtoestand afloopt, vrezen diezelfde regio’s dat Spanjaarden opnieuw massaal gaan reizen en samenkomen. 

Zo hebben de Balearen, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Spanje, donderdag al toestemming gekregen van een rechter om privébijeenkomsten tot zes personen te beperken en de avondklok te blijven handhaven.

Verschillende andere regio’s hebben ook al aangekondigd dat ze naar de rechter stappen om de avondklok te verlengen, maar tot nu toe heeft geen van hen aangegeven dat ze het verbod op interregionaal reizen zullen proberen te verlengen. Voor het eerst in maanden kunnen Spanjaarden dus opnieuw hun vakantiehuis of familieleden opzoeken. 

Kritiek

In de Spaanse krant El País beschuldigt de premier van Galicië, Alberto Núñez Feijóo, de Spaanse premier Pedro Sánchez ervan ‘zijn handen in onschuld te wassen’ bij de aanpak van de gezondheidscrisis en het probleem te dumpen bij de regionale regeringen. 

Volgens Feijóo betekent het einde van de noodtoestand maanden van ‘onzekerheid’. Samen met een aantal andere regionale leiders had hij gevraagd om de noodtoestand tot na 9 mei te verlengen, maar tevergeefs. 

Spanje is een van de zwaarst getroffen landen van Europa met bijna 79.000 doden en 3,5 miljoen besmettingen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.