Einde van crisistoestand rond corona

Op 4 maart komt het Overlegcomité bijeen, om te doen wat iedereen eigenlijk al verwacht: de coronamaatregelen opheffen. Dat is niet meer dan logisch: op dit moment zijn er eigenlijk nog maar 287 patiënten met Covid-19 op intensieve zorgen, men zit dus al lang onder de drempel die nodig is volgens de eigen barometer.

  • Pas op die vrijdag, binnen negen dagen, zou dan ‘code geel’ worden ingevoerd, waarbij zowat alle maatregelen wegvallen, zoals het sluitingsuur of het CST in de horeca en andere zaken. Ook mondmaskers zouden dan verdwijnen. Enkel het gebruik van de CO2-meter zou nog gelden.
  • Al kan het ook dan aanslepen, mogelijks tot midden maart, voor die barometer effectief op geel gaat. Al hoopte zelfs minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat het “relatief snel kan gaan”, in de Kamer gisteren.
  • Het is opvallend hoe men in sommige landen, zoals België, eerder sleept met de voeten om de situatie minder streng te maken, terwijl andere leiders, zoals Boris Johnson in het Verenigd Koninkrijk, er als de kippen bij waren om de maatregelen te lossenVeel heeft te maken met de politieke dynamiek in de ploegen, eerder dan met medische argumenten: voor Vivaldi was Covid altijd een middel om de boel bijeen te houden, Johnson had net de opening nodig, om de aandacht van zijn eigen problemen af te leiden.
  • Hoe dan ook lijkt daarmee het doek te vallen over een periode van bijna twee jaar noodsituatie. Want ook juridisch zal die ‘federale fase’ die was afgekondigd in maart 2020 dan aflopen. 
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20