Vier topmedewerkers van Britse premier Boris Johnson stappen op

Minstens vier topadviseurs van de Britse premier Boris Johnson stappen op. Het is een van hen te doen om de ongefundeerde uitspraken van Johnson aan het adres van oppositieleider Keir Starmer. Anderen stappen – mogelijk onder druk van Johnson zelf – op in de nasleep van het schandaal rond de lockdownfeestjes.

Het is Johnson al een langere tijd heet onder de voeten. Maandag werd het rapport over Johnsons feestjes gepubliceerd, waarin gesproken wordt over ‘buitensporig’ drankgebruik in coronatijd. De topambtenaar Sue Gray deed onderzoek naar de borrels op Downing Street 10, waar de ambtswoning van de premier is. Pijnlijk was het feit dat de feestjes plaatsvonden terwijl het land in lockdown was.

Zware uithaal

De uitlatingen van Johnson richting oppositieleider Starmer komen erbovenop. De premier verweet Starmer ervan dat die gedurende zijn functie bij justitie de BBC-presentator en seksmisdadiger Jimmy Savile had laten lopen. Jimmy Savile was een Britse tv-presentator die honderden vrouwen en kinderen heeft misbruikt. Het nieuws kwam naar buiten na zijn dood in 2011.

De premier werd na zijn zware uithaal door critici vergeleken met de Amerikaanse ex-president Donald Trump. Ook uit de eigen kring kreeg Johnson felle kritiek.

De volgende topambtenaren zijn opgestapt:

  • Munira Mirza, de beleidschef en politiek topadviseur van Johnson, was de eerste die een ontslagbrief schreef. Ze is al jaren de bondgenoot van de premier. Mirza beschuldigde de premier van vulgair taalgebruik in zijn uitingen richting oppositieleider Starmer. Ze eiste nog excuses van Johnson na zijn uitlatingen, maar tevergeefs.
  • Jack Doyle, de communicatiedirecteur, stelt dat het eerdere rapport over Johnsons feestjes een zware tol bij hem en zijn familie heeft geëist. Zijn besluit heeft volgens hem niets te maken met de beslissing van Mirza. Ook Doyle zou aanwezig zijn geweest op het beruchte kerstfeestje op Downing street 10.
  • Dan Rosenfield, de stafchef van de premier, heeft ook zijn ontslag ingediend. Hij blijft echter in functie totdat er een vervanger is gevonden. Aan het adres van Rosenfield komen meerdere verwijten omtrent zijn betrokkenheid bij de feestjes in de ambtswoning van premier Johnson.
  • Martin Reynolds, de belangrijkste privésecretaris van Johnson, vermeed lange tijd de media. Echter bleek later dat hij betrokken was bij zogenaamde ‘breng je eigen drank’-avonden tijdens de eerste lockdown.
Met de klok mee: Munira Mirza, Jack Doyle, Dan Rosenfield en Martin Reynolds

Roep om aftreden

Volgens het rapport van Sue Gray hadden de lockdownfeestjes niet mogen plaatsvinden. Ze stelt dat het leiderschap in het hart van de Britse regering heeft gefaald. Premier Johnson heeft na de felle kritiek zijn excusus aangeboden. Verder riep hij op de uitkomst van het politieonderzoek af te wachten.

De roep om zijn aftreden wordt steeds luider. De afgelopen maanden kwamen meerdere schandalen aan het licht, waar zowel parlementsleden als de premier bij betrokken waren.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.