Horeca, nachtleven, onderwijs: welke versoepelingen kunnen we verwachten na het Overlegcomité vrijdag?

Aangezien de gezondheidssituatie in het land de goede richting uitgaat, met een stevige daling van het aantal coronabesmettingen, is er sprake dat op vrijdag 11 februari de coronabarometer aangepast zal worden. In dat geval zullen we van code rood richting code oranje verschuiven. Die aanpassing betekent een hele reeks versoepelingen voor verschillende sectoren. Zo is er sprake van een heropening van het nachtleven.

Sinds vorige week gaat het de goede kant uit met de coronacijfers in ons land. Die tendens heeft zich de afgelopen week verder gezet, daarom heeft premier Alexander De Croo besloten om vrijdag een nieuw Overlegcomité te organiseren. Daar zal besproken worden of de situatie eventuele versoepelingen toelaat.

Richting een heropening van het nachtleven?

Naar aanloop van het Overlegcomité, maar ook als reactie op de beslissing van de uitgaanssector om hun opening af te dwingen, heeft Alexander De Croo het woord genomen op Instagram. “Ik heb ontzettend veel begrip voor de moeilijke situatie van discotheken en nachtclubuitbaters. Zij zijn één van de zwaarst getroffen sectoren van de voorbije twee jaar. Dit was en is een ongelofelijk moeilijke en harde periode voor hen”, schrijft de premier op het socialemediakanaal. “Maar voor hen en voor al wie graag uitgaat, is er perspectief.” 

Daarbij gunt De Croo alvast een sprankje hoop op een heropening: “De coronabarometer voorziet dat in code oranje activiteiten zoals het nachtleven opnieuw kunnen opstarten. Ik kijk samen met jullie uit naar het Overlegcomité op vrijdag om een belangrijke stap vooruit te zetten!”

Wat met de mondmaskerplicht in het onderwijs?

Sinds de scholen begin januari – na een verlengde kerstvakantie – terug open gingen, is het voor alle leerlingen ouder dan 6 jaar verplicht een mondmasker te dragen. Zowel de Franstalige minister van Onderwijs Pierre-Yves Jeholet (MR) als Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zijn voorstanders van een aanpassing. 

Jeholet pleit ervoor om de leeftijd op te trekken tot 10 of 12 jaar, daarbij wijst Jeholet erop dat er nooit een wetenschappelijke consensus was rond het nut van de mondmaskerplicht op lagere scholen. Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) pleit ervoor om de mondmaskerplicht bij jonge kinderen terug te draaien.

Horeca, publieke evenementen en cultuur

Als de coronabarometer op oranje komt te staan, betekent dit ook dat het verplichte sluitingsuur voor de horeca wordt afgeschaft, die staat momenteel op middernacht. Ook in de horeca geldt voortaan geen limiet meer voor het aantal mensen waarmee je aan tafel mag zitten. Het dragen van een mondmasker zal in geval van code oranje wel verplicht blijven voor het personeel, maar niet voor de klanten. Het Covid Safe Ticket zal wel nog steeds moeten getoond worden.

Cinemazalen, theaterzalen en sportevenementen die binnen plaatsvinden zullen hun capaciteiten mogen uitbreiden, met zelfs een mogelijkheid om de maximumcapaciteit los te laten indien de ventilatienormen het toelaten. Wel zal het nog steeds verplicht blijven om een mondmasker te dragen tijdens het zitten.

Voor openbare evenementen zal de controle van het CST nog altijd van kracht zijn. De capaciteit blijft beperkt op 50 personen voor binnenactiviteiten en 100 personen in open lucht. “Dynamische” evenementen, waarbij het publiek kan dansen, worden terug toegelaten. Bij die evenementen moet enkel het personeel een mondmasker dragen, zowel binnen als buiten.

Nu valt het enkel nog te wachten of de regels officieel worden ingevoerd. De versoepelingen zullen vrijdag aangekondigd worden op een persconferentie na het Overlegcomité.

(lp/jvdh)

Meer