Afzwakking van coronabarometer deze week? Nieuwe politieke strijd in zicht

Deze week versoepelingen van de coronamaatregelen? Het is mogelijk volgens informatie van de krant Le Soir. “Als de cijfers het toelaten” zou er aanstaande vrijdag een nieuw Overlegcomité plaatsvinden.

Is de situatie rond Covid-19 zo geëvolueerd dat de coronabarometer in code oranje kan worden veranderd? Het zou een versoepeling betekenen van de maatregelen in de horeca, bioscopen en theaters, discotheken en zelfs op het werk. Maar voorlopig is er nog niets zeker. Premier Alexander De Croo (Open Vld) denkt erover na, maar wil niet voor niets samenzitten met zijn vicepremiers en minister-presidenten.

“Het ergste zou zijn om een Overlegcomité bijeen te roepen en te zeggen dat we niets veranderen. Het is beter te wachten tot de tendensen positiever zijn alvorens bijeen te komen”, verklaarde een vicepremier aan Le Soir.

Twee verschillende standpunten

Voor de vicepremier van Ecolo, Georges Gilkinet, is het wel al tijd. Hij vraagt “op zijn minst” dat de coronabarometer wordt veranderd in code oranje, en wel vanaf aanstaande vrijdag, zonder te wachten op verdere cijfers. Hij pleit er ook voor het CST, dat volgens hem een gatenkaas is geworden, terzijde te schuiven.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke van zijn kant vindt dat “het verkeerd is om de barometer aan te raken” en geeft er de voorkeur aan geen datum vast te leggen voor een nieuw Overlegcomité en dus voor flexibiliteit.

“Als we de komende dagen zien dat de cijfers dalen – en we zien dat op de intensive care – en als we zien dat het bij de ziekenhuisopnames in de goede richting blijft dalen, denk ik dat we kunnen anticiperen op de overgang naar de oranje fase van de barometer”, zei De Croo deze zondag op RTL-TVI.

Wat is dan het nut van een barometer?

Het besluit om de coronamaatregelen te versoepelen zou deze week genomen kunnen worden – als de cijfers goed zijn – ondanks het feit dat de coronabarometer nog niet is overschreden, en dus nog op rood staat. Wat heeft het dan voor zin zo’n instrument te hebben ontwikkeld?

We kunnen overschakelen op code oranje en dus op versoepelingen wanneer de nieuwe dagelijkse ziekenhuisopnames tussen 65 en 149 liggen en de bezetting van de intensive care tussen 300 en 500 bedden. Op vrijdag stonden we respectievelijk op 352 en 430. Dus we komen in de buurt van de voorwaarden voor code oranje. De premier kan deze week, indien hij dat nodig acht, vervroegd naar code oranje overschakelen.

Intussen hebben verschillende Europese hoofdsteden het voortouw genomen door de meeste beperkende maatregelen in te trekken.

(am/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20