Ecolo wil coronabarometer eigenlijk al weer weg

Het kostte weken, zelfs maanden, om eindelijk een coronabarometer te installeren: een soort dashboard om te zien wanneer men welke maatregelen neemt. En kijk, nauwelijks enkele weken later, wil een regeringspartij er alweer vanaf, om gewoon te versoepelen.

  • Ecolo, met vicepremier Georges Gilkinet op kop, stelt voor om alles af te bouwen, zoals onder meer in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Catalonië en Frankrijk zijn ondertussen forse versoepelingen aangekondigd.
  • “Zeggen dat we geen dag te lang het CST en de maatregelen moeten behouden, mag geen slogan zijn. Die dag komt dichterbij”, zo stelde Gilkinet in La Libre. De Franstalige groenen hebben een stevige vleugel in de partij, die zich sterk afzet van de verplichtingen rond corona.
  • Maar dat voorstel valt moeilijk: want dan verliest de coronapolitiek helemaal haar consistentie. In de Kamer haalde Frank Vandenbroucke (Vooruit), de minister van Volksgezondheid, hard uit: “We hebben beloofd aan de bevolking dat we ons aan die barometer zouden houden. Ik ben een beetje verbaasd door de pleidooien die hem nu al in de vuilnisbak willen gooien. We gaan niet plots met een datum of andere maatregelen komen.”
  • De vraag is hoe lang die lijn zal vol te houden zijn, als de rest van Europa na Omikron in sneltempo de maatregelen overboord gooit.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.