Boris Johnson wil meeste maatregelen tegen Omikron beëindigen

Boris Johnson heeft in het Britse Parlement het einde aangekondigd van vele maatregelen die zijn ingevoerd om de Omikron-variant te bestrijden. Vanaf volgende week stopt het verplicht dragen van een masker in het openbaar vervoer en in winkels, begeleiding om thuis te werken en het gebruik van vaccinatiecertificaten om sommige locaties te betreden.

De Britse premier zei dat de wettelijke verplichting voor mensen met het coronavirus om zichzelf te isoleren zou vervallen wanneer de verordeningen op 24 maart aflopen. Die datum zou bovendien vervroegd kunnen worden.

Nationaal hoogtepunt

“Veel landen in Europa hebben nog meer winterverboden opgelegd gekregen, maar deze regering is een andere weg ingeslagen”, zei Johnson tegen de wetgevers. “Onze wetenschappers geloven dat het waarschijnlijk is dat de Omikron-golf nu nationaal zijn hoogtepunt heeft bereikt. “

“Vanaf morgen zijn gelaatsmaskers in klaslokalen niet langer verplicht en het ministerie van Onderwijs zal binnenkort de nationale richtsnoeren voor het gebruik ervan in gemeenschappelijke ruimten afschaffen”, zei Johnson.

Toch blijft in het hele land het gebruik van gezichtsbedekking in gesloten of drukke ruimtes aangeraden, “vooral wanneer je in contact komt met mensen die je normaal niet ontmoet. Maar we zullen vertrouwen op het oordeel van het Britse volk en niet langer iedereen criminaliseren die ervoor kiest om er geen te dragen.”

Nauwe schoentjes

Keir Starmer van oppositiepartij Labour zei aan The Guardian dat hij de verandering zou steunen zolang deze werd ondersteund door bewijsmateriaal. Johnson zei dat hij “het publiek moet geruststellen dat hij handelt om hun gezondheid te beschermen, niet alleen zijn baan”.

Chris Hopson, directeur van de National Health Service providers, vertelde tegen BBC 4 dat de NHS nog steeds “onder zeer grote druk staat”. Hopson zei dat het aantal nieuwe gevallen weliswaar snel daalt, maar dat het aantal ziekenhuisgevallen langzamer zal dalen.

Johnson zit momenteel in nauwe schoentjes en probeert zijn imago te herstellen nadat uitkwam dat hij zijn eigen lockdownregels heeft overtreden. De premier heeft toegegeven dat hij in mei 2020 een feestje heeft bijgewoond in de tuin van Downing Street, terwijl dat volgens de coronaregels verboden was. Sommigen in zijn partij spanden zelfs samen om hem af te zetten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.