Bye bye Covidpass: Schotland versoepelt nu Omikrontsunami uitblijft

In Schotland zullen de extra coronamaatregelen, genomen om de Omikrongolf in te dijken, vanaf maandag weer afgeschaft worden. Dat maakte de Schotse premier Nicola Sturgeon bekend. De maatregelen werden genomen om de vakantieperiode veiliger te laten verlopen, maar worden nu dus terug afgeschaft.

Concreet zullen vanaf maandag nachtclubs weer open mogen en wordt de verplichting om in horecazaken voeding en drank zittend aan tafel te verorberen, afgeschaft. Ook de maximumcapaciteit voor binnenevenementen wordt overboord gegooid.

Covid Safe Ticket opgeschort

De belangrijkste maatregel die werd afgeschaft, was echter het vaccinatiepaspoort. Na een ontmoeting van Sturgeon met de andere partijen en belanghebbenden in de samenleving, werd beslist om het paspoort te lozen. Moest de situatie toch weer verslechteren, kan de maatregel altijd worden heringevoerd. “Onze conclusie vandaag is dat het verlengen van het vaccinatiepaspoort niet proportioneel is op dit moment”, verklaarde Sturgeon

“Wel zullen we vanaf maandag het advies aan de bevolking om maximum met drie huishoudens binnen bijeen te komen loslaten”, ging Sturgeon verder “Maar, het is wel belangrijk dit te duiden: ondanks de verbeterde situatie is de circulatie van Covid-19 in de gemeenschap wel zeer hoog. Om het risico op besmetting te minimaliseren zou het van ieder van ons verstandig zijn om voorzichtig te zijn in onze sociale contacten.”

De maatregel van het thuiswerken blijft voorlopig echter nog van kracht in Schotland.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.