Eerste evacuaties uit Kaboel met Belgische C-130’s

Vrijdagnamiddag is de eerste van de twee Belgische C-130’s naar Kaboel gevlogen om mensen te evacueren. Daar zal het vliegtuig Belgen, maar ook hun familieleden, tolken en andere medewerkers van Belgische of bevriende organisaties aan boord nemen.

België wil 580 mensen, waarvan 344 Belgen evacueren uit Afghanistan. Zij zullen, als alles goed verloopt, opgepikt worden op de luchthaven van Kaboel en overgevlogen worden naar Islamabad in Pakistan met C-130 van het Belgisch leger. Vandaaruit vliegen ze via chartervliegtuigen naar België.

Volgens de planning van Defensie zouden er vandaag vier vluchten naar Kaboel plaatsvinden: twee vluchten met twee C130’s. Het is echter onduidelijk of dat werkelijk gebeurt.

Air Belgium

Een A400M-vliegtuig, ook van het Belgisch leger, zou vrijdagavond geëvacueerde mensen van Islamabad naar België overvliegen.

Air Belgium zou in het weekend een Airbus A340 ter beschikking aan de overheid voor twee humanitaire vluchten tussen Brussel en Islamabad, tweette vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo). “Dit maakt de repatriëring van meer dan 500 Belgische onderdanen en mensenrechtenactivisten uit Afghanistan mogelijk.”

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20