VN-rapport: Taliban jagen op westerse collaborateurs

De taliban gaan van huis tot huis op zoek naar mensen die voor de NAVO-strijdkrachten of de vorige Afghaanse regering hebben gewerkt, zo luidt de waarschuwing in een rapport van de Verenigde Naties (VN). Dat melden AFP en Reuters.

Nadat de taliban zondag Kaboel hadden veroverd, zeiden hun leiders dat ze geen “interne of externe vijanden” willen en dat er amnestie zal worden verleend aan voormalige leden van de veiligheidstroepen en degenen die met buitenlandse mogendheden hebben samengewerkt.

Vrouwen hebben ook de verzekering gekregen dat hun rechten zullen worden geëerbiedigd “binnen het kader van de islamitische wet” en dat de taliban “positief anders” zullen zijn dan hun wrede bewind in de periode 1996-2001. Er zou “geen wraak” worden genomen.

“Straffen volgens de sharia”

Toch overheerst de vrees dat het louter om een pr-stunt gaat. Die vrees wordt nu bevestigd door een rapport van de VN. Talibanmilitanten gaan van deur tot deur om doelwitten te vinden en hun familieleden te bedreigen.

De taliban zouden lijsten hebben opgesteld met namen en adressen van mensen en willen hen “ondervragen of straffen”. Die lijsten zouden zijn samengesteld nog voor ze Afghaanse steden konden innemen.

Het VN-rapport zegt dat de taliban ook mensen screenen die op weg zijn naar de luchthaven van Kaboel. “Ze richten zich op de families van degenen die weigeren zich over te geven, en vervolgen en straffen hun families ‘volgens de sharia’”, vertelde Christian Nellemann, de uitvoerend directeur van het Noorse Center for Global Analyses die dat het rapport schreef, aan AFP.

“We verwachten dat zowel individuen die voorheen samenwerkten met de Verenigde Staten en hun bondgenoten, als hun familieleden zullen worden blootgesteld aan martelingen en executies.”

Een video van de Afghaanse journaliste Shabnam Dawran, bood de realiteit dan van de tolerantie van de taliban.

“Onze levens worden bedreigd”, zei Shabnam Dawran, presentatrice bij de staatsomroep RTA, terwijl ze vertelde dat ze uit haar kantoor werd geweerd. “De mannelijke werknemers mochten het kantoor binnen, maar ik kreeg te horen dat ik mijn dienst niet kon voortzetten omdat het systeem veranderd is”, zei ze.

Aan de internationale gemeenschap zei ze: “Jullie moeten ons helpen.”

Belgen

Vandaag vliegen Belgische C130’s vier keer naar de luchthaven van Kaboel om Belgen en hun familieleden, maar ook Afghanen die voor België hebben gewerkt, te evacueren.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20