Belgische C130’s zullen vrijdag 4 keer in Kaboel landen en opstijgen als alles volgens schema verloopt

344 Belgen, 222 Afghanen, en 14 Luxemburgers en Nederlanders hebben zich gemeld bij de Belgische ambassade van Islamabad en willen geëvacueerd worden uit Afghanistan. Vrijdag vliegen Belgische C130’s vier keer naar de luchthaven van Kaboel om de mensen die worden opgeroepen door Buitenlandse Zaken, mee te nemen. Dat laat de woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten.

580 mensen, waarvan 344 Belgen, hebben aan de Belgische ambassade in Islamabad, in Pakistan, gevraagd om geëvacueerd te worden uit Afghanistan. Onder hen zijn 222 Afghanen, deels familileden van de 344 Belgen en deels mensen die een beschermingsstatuut hebben aangevraagd, en 14 Luxemburgers en Nederlanders, die familie zijn van Belgen.

Elk 2 keer heen en weer

België heeft vier “slots” gekregen op de luchthaven van Kaboel. De twee Belgische C-130’s die naar Islamabad gestuurd zijn – momenteel hangen ze in de lucht, aldus majoor Wim Robberechts -, zullen vrijdag elk twee keer heen en weer vliegen, tussen Islamabad en Kaboel. Robberechts benadrukt dat er steeds gelet wordt op de veiligheid in de luchthaven. Als die niet gegarandeerd is, zal er niet gevlogen worden.

Het Belgische FACT (Foreign Affairs Crisis Team) is ondertussen in Kaboel aangekomen. Dat team zal mensen begeleiden naar de C-130’s en controleren of ze op de evacuatielijst staan. Geen makkelijke opdracht, want elk vliegtuig heeft maar dertig minuten tijd het tarmac en moet de motors draaiende houden.

Een C-130 kan zestig para’s vervoeren, maar dit geval zouden er een honderdtal mensen in kunnen. De geëvacueerden worden naar Islamabad gebracht. Dezelfde dag vliegt het A400M-vliegtuig van het Belgisch leger dat ter plaatse is hen nog naar België.

Moeilijk te bereiken

Het kabinet Buitenlandse Zaken herhaalt dat mensen die geëvacueerd willen worden, thuis moeten blijven tot ze de oproep krijgen om naar de luchthaven van Kaboel te gaan.

Het is echter onduidelijk hoe velen dat moeten doen. Die luchthaven bereiken is niet zomaar mogelijk. De taliban hebben verschillende checkpoints in Kaboel, plaatsen op de route naar de luchthaven waar ze mensen controleren. Velen hebben schrik dat ze zullen worden tegengehouden.

Het Belgisch leger is ook niet van plan om mensen naar de luchthaven van Kaboel te begeleiden. Enkel het Franse leger heeft dat tot nu toe gedaan.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20