“Denk je dat ze een eerlijk proces krijgen in Hongkong en China? Mensen arresteren betekent dat je schuldig bent”

Na betogers en journalisten neemt Hongkong nu zijn advocaten in het vizier met de door Peking opgedrongen Nationale Veiligheidswet.

Mensenrechtenadvocaat Michael Vidler, die al decennialang in de metropool werkt, gaf afgelopen weekend een grimmige relaas over het lot van Hongkong. “Ik werd als advocaat beschuldigd van een misdaad omdat een potentiële cliënt een papiertje bij zich had waarop mijn kantoor vermeld stond als bron van juridisch advies en bijstand”, zegt Vidler tegen Bloomberg.

Vidler werd door een Hongkongse rechter geviseerd onder het mom van de Nationale Veiligheidswet. Het bestaan van zijn advocatenkantoor zou dienen als bewijs voor hoe georganiseerd de prodemocratische protestbeweging van 2019 was. De advocaat besloot daarop dat het te gevaarlijk is geworden om zijn werk in de speciale administratieve regio van China verder te zetten en zal verkassen.

De Nationale Veiligheidswet van Hongkong, die onder dwang van Peking in 2020 werd aangenomen, maakt het illegaal om de afscheiding van Hongkong te promoten, “subversie” tegen de Chinese overheid uit te voeren en criminaliseert ten slotte “terrorisme en samenspanning met buitenlandse krachten”. Deze wet diende echter vooral als een instrument om de juridische en politieke semiautonomie van Hongkong finaal de nek om te draaien

Honderdduizenden (volgens sommige bronnen zelfs miljoenen) Hongkongers kwamen in 2019 en 2020 op straat om te betogen tegen de adoptie van de Nationale Veiligheidswet.

Buitenlandse pers in een deadlock

Vidler trad op als de advocaat van de bekende prodemocratische activist Joshua Wong en won in 2018 een historisch beroep waardoor een echtelijke visum voor koppels van hetzelfde geslacht in Hongkong opnieuw erkend werd. “Er was geen ruimte meer voor mijn kantoor om door te gaan met procesvoering zonder een toenemend risico op ernstige nadelige gevolgen voor mijn team en mijzelf”, stelt de advocaat diplomatisch.

Keith Richburg, voorzitter van de Hongkongse Foreign Correspondents’ Club (FCC), laat over zijn standpunt weinig twijfel bestaan. “Je krijgt geen eerlijke hoorzitting voor een rechter die de Nationale Veiligheidswet handhaaft”, zegt de journalist tegen Bloomberg. “Hoeveel mensen die gearresteerd zijn op grond van Nationale Veiligheid zijn vrijgelaten? Mensen arresteren betekent dat je schuldig bent.”

De FCC moest eerder dit jaar afzien van de uitreiking van zijn Human Rights Press Awards nadat advocaten dat geadviseerd hadden. De politie zou de organisatie namelijk onderzocht hebben voor “medeplichtigheid aan, bevordering of viering van opruiing”, dachten de advocaten. Een van de winnaars, het lokale Stand News, moest in december namelijk de deuren sluiten nadat een strafvordering tegen opruiing uit het Britse koloniale tijdperk werd geschonden.

(mah)

Meer