Hongkong overweegt blokkering Telegram: “Chinese Firewall bereikt ons vroeg of laat”

Hongkong schuift weer een stapje dichter bij een totale Chinese internetcensuur. De autoriteiten overwegen een ban op berichtendienst Telegram.

De Hongkongse overheid bekijkt een mogelijke blokkering van de populaire berichtendienst Telegram. Dat rapporteert de Hongkongse krant Sing Tao Daily dinsdag. Critici beweren dat deze beslissing de semiautonome regio nog dichter bij de wetgeving van het Chinese vasteland zal brengen. Verschillende Hongkongers gebruiken de app namelijk voor prodemocratische doeleinden of om simpelweg kritiek te uiten op hun overheid.

Volgens Sing Tao Daily zou de privacywaakhond van de regio er van overtuigd zijn dat Telegram vaak wordt gebruikt om personen te doxxen, ofwel het publiceren van gevoelige persoonsgegevens van een individu of organisatie. Zowel burgers als ambtenaren zouden dankzij Telegram het slachtoffer van doxxing geweest zijn, meent de Chineestalige krant dinsdag.

Indien de app inderdaad geblokkeerd wordt in Hongkong, zou dat een duidelijk signaal zijn dat de overheid bereid is om nog verder te gaan met de onlangs verworven macht die de Nationale Veiligheidswet inhoudt. Die wet werd in 2020 onder druk van Peking aangenomen en is feitelijk een richtsnoer voor de overheid om de semiautonomie van Hongkong te ondergraven. Het is ook de eerste actie die Hongkongs nieuwe Chief Executive John Lee onderneemt en zet onmiddellijk de toon van de rest van zijn bestuur.

“Binnenkort zullen wij ook geen toegang meer tot Facebook en Instagram hebben”

Voorlopig blijft het onduidelijk hoe de Hongkongse autoriteiten Telegram precies gaan weren uit de regio. Tot nu toe werden apps en sites enkel geblokkeerd in Hongkong wanneer lokale dienstverleners daarmee akkoord gingen. Mogelijk zou de overheid de publieke toegang tot de app wel kunnen beperken of de dienst uit de appstores van de regio kunnen halen, weet Sing Tao Daily

De Hongkongse overheid heeft in het verleden altijd vermeden om het internet van zijn bewoners te beperken zoals dat wel het geval is op het Chinese vasteland. Daar zijn een hele resem aan buitenlandse websites en apps verboden. Zowel Facebook, Google, Twitter als YouTube zitten achter de “Great Chinese Firewall”.

“De klauwen van de Firewall van de Communistische Partij zullen Hongkong vroeg of laat bereiken. Binnenkort zullen wij ook geen toegang meer tot Facebook en Instagram hebben, net als zij die nu achter de Firewall zitten”, zegt een Hongkongse Telegramgebruiker, die anoniem wenst te blijven, tegen Business AM

“Ik geloof dat dit onderdeel is van een plan om China en Hongkong af te sluiten van de rest van de wereld. Net zoals immigratie en reizen uit China fors beperkt worden, zal ook het internet afgesneden worden”, meent de Hongkonger.

Volgens verschillende gebruikers van Telegram in Hongkong zou het volgende doelwit van de overheid wel eens het internetforum LIHKG kunnen zijn. Dit forum, dat vaak het ‘Reddit van Hongkong’ wordt genoemd, heeft ook een eigen app. Op LIHKG gaan gebruikers dagelijks kritische gesprekken aan en is er plaats voor een prodemocratische subcultuur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20