Met schijnverkiezing van John Lee sterft laatste beetje hoop op autonomie in Hongkong

Dat John Lee de oppositieloze verkiezing van zondag zou winnen, verbaast niemand. Het is echter een tragische mijlpaal voor de doodstrijd van de Hongkongse democratie.

Zondag werd John Lee officieel bevestigd als de volgende Chief Executive van Hongkong. Lee, momenteel als hoofdsecretaris nog de nummer twee van het stadsbestuur, ontving 1.416 voorkeurstemmen van een comité met 1.461 leden. De personen die in dat comité zetelen, zijn pro-Chinese zakenlui en politici die op voorhand moesten bewijzen dat ze “patriotten” zijn. Geen enkele andere Hongkongse politicus stelde zich bovendien kandidaat. Critici noemen de schijnverkiezing zonder oppositie ronduit absurd.

Maar acht personen besloten niet te stemmen voor de voormalige topman van de Hongkongse politie. Lee klom de voorbije jaren razendsnel op binnen het korps en trad bijzonder hard op tegen prodemocratische betogers in 2019 en 2020 terwijl hij zijn carrière binnen de overheid lanceerde. Daardoor kwam Lee steeds meer onder de aandacht van Peking als een sterke leider die zou kunnen weerstaan aan “Britse en Amerikaanse druk”.

Hongkongse autonomie na 25 jaar volledig verbrijzeld

Lee zal op 1 juli ingehuldigd worden als Chief Executive. Op die dag is het exact 25 jaar geleden dat Hongkong werd overgedragen aan China door het Verenigd Koninkrijk. Er werd toen afgesproken dat de speciale administratieve regio zeker 50 jaar een politieke en rechterlijke autonomie zou kunnen genieten. 25 jaar later blijft er echter maar weinig over van die autonomie.

“We kunnen allemaal blij zijn met deze zeer historische dag”, zei Lee verheugd tegen zijn achterban nadat de resultaten van de schijnverkiezing uitkwamen. De ironie van die uitspraak ontging menig criticus van de versnelde Chinese overname van het Hongkongse systeem niet. 

Nieuwe lakei van Peking

Veel verandering in Hongkong zal Lee wellicht ook niet brengen. Het programma van de nieuwe lakei van Peking is zo goed als een kopie van zijn voorganger Carrie Lam. Zij wilde naar eigen zeggen geen volgende termijn meer maar werd wellicht opzij geschoven door Peking nadat ze er niet in slaagde een hevige COVID-uitbraak in de stad te beteugelen.

https://twitter.com/alvinllum/status/1523156210161119232

Lee zal nu pogen de stad uit haar COVID-isolement te halen en verder sleutelen aan het gebrek aan betaalbare woonsten in de krappe regio met meer dan 7 miljoen inwoners.

Ondertussen rot de meerderheid van de Hongkongse politieke oppositie weg in een Chinese cel of zijn ze de stad al jaren ontvlucht. Er wordt verwacht dat John Lee verder zal gebruik maken van de National Security Law, een richtsnoer om de stad aan China te binden, om verder prodemocratische individuen en organisaties aan te pakken. Om die reden werd Hongkong in 2021 al uit de Index of Economic Freedom geschrapt door de Amerikaanse denktank Heritage Foundation. Die lijst werd nochtans jaren door de Aziatische metropool aangevoerd.

(lb)

Meer