Een zachte landing in plaats van een crash voor de Europese economie, maar geen terugkeer naar normale prijzen aan de horizon

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toont enigszins optimisme over de Europese economie, die uiteindelijk niet op een ramp lijkt af te stevenen. Aan de andere kant bestaat het risico dat de inflatie nog geruime tijd hoog blijft, evenals de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB).

Waarom is dit belangrijk?

Europese burgers zullen nog vele jaren te maken hebben met hoge consumentenprijzen en hoge rentetarieven voor leningen. Als de Europese economie niet ontspoort, kan men zich afvragen wat op kleinere schaal de langetermijngevolgen zullen zijn van een dergelijke inflatiedruk, met mogelijk sociaal onheil in het verschiet.

In het nieuws: De novembervoorspellingen van het IMF voor de Europese economie. “We voorzien geen recessie in de eurozone in onze prognoses. We verwachten een stagnerende groei in 2023 en een zwak herstel in 2024”, aldus Alfred Kammer, directeur van de Europese afdeling van het IMF. Er is veel om over na te denken.

Relatief zwakke groei van het bbp

De details: Laten we beginnen met het (voorzichtig) goede nieuws: geen ineenstorting in zicht voor de EU, ondanks een zwakke groei als

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer