Een sterker, duurzamer en vooral veel minder koolstofuitstotend cement binnenkort op de markt

Alleen al de productie van cement is verantwoordelijk voor ongeveer acht procent van de wereldwijde koolstofuitstoot. Het is een echte broeikasgasemissiebron die moet worden verminderd door nieuwe productiemethoden te omarmen. Een startup heeft zojuist bewezen dat dit mogelijk is, met een hoogwaardig product.

Waarom is dit belangrijk?

Onze voortdurende groei vereist natuurlijk voortdurende bouw van nieuwe infrastructuur, fabrieken en woningen, bij voorkeur duurzamer dan wat eerder is gebouwd. Het probleem is echter dat de grondstoffen voor de bouw over het algemeen niet erg milieuvriendelijk zijn, en dit geldt met name voor cement. Maar dat zou kunnen veranderen.

Cementfabrieken stoten meer uit dan vliegtuigen

Hoe wordt cement gemaakt? Het is een mengsel van klei en kalksteen, in verschillende verhoudingen afhankelijk van de gewenste kwaliteit van het eindproduct. In alle gevallen worden de twee mineralen tot poeder vermalen en gemengd, en vervolgens verwarmd tot 1.450 °C in een roterende oven.

  • Dit proces scheidt de kalksteen in kooldioxide (CO2) en calciumoxide (kalk). Nu is CO2 een van de belangrijkste broeikasgassen en wordt het samen met
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer