Eén op vier bedrijven kan coronacrisis niet aan

Een vierde van de Belgische ondernemingen is niet bestand tegen de economische schok die het coronavirus covid-19 teweegbrengt. Ze hebben niet de middelen om twee maanden omzetverlies op te vangen. Dat schrijft De Tijd op basis van een onderzoek van de bedrijfsdataspecialist Graydon.

Covid-19 heeft een enorme impact op onze economie. Heel wat bedrijven moeten verplicht of noodgedwongen de deuren sluiten nu het publieke leven volledig is stilgevallen. De inkomsten vallen weg, maar de kosten blijven wel lopen.

Meer dan de helft van de bedrijven heeft niet genoeg geld opzij staan om de coronacrisis volledig te overleven. Een kwart komt zelfs in acute nood door de quarantainemaatregelen, die naar alle waarschijnlijkheid verlengd worden na 5 april.

Horeca

Er zijn wel bedrijven die de economische schok zullen overleven, maar dat is maar 12 procent van alle Belgische ondernemingen. Nog eens 12 procent is ‘vrij resistent’. Die bedrijven bevinden zich vooral in de nutssector, verzekeringen, vastgoed en consultancy.

Het slechtst geplaatst zijn onder meer de horeca, de groothandel, reisbureaus, de bouw en de cultuurbranche.

Maatregelen

De federale minderheidsregering onder leiding van Sophie Wilmès (MR), die donderdag het vertrouwen kreeg, kondigde een pakket maatregelen aan om bedrijven en particulieren te ondersteunen. Dat kost de begroting wel een extra 10 miljard euro, wat ons tekort ver boven de Europese norm brengt. Het geluk wil dat Europa die begrotingsdiscipline even laat varen om zo goed mogelijk de coronacrisis door te komen.

‘Elk bedrijf dat gezond is, zal steun krijgen om te overleven’, zei minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) vrijdag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20