Regering-Wilmès krijgt vertrouwen

De plenaire Kamer heeft donderdagmiddag het vertrouwen gegeven aan de regering-Wilmès. 84 parlementsleden stemden voor, 44 stemden tegen. Het minderheidskabinet kan nu volop de strijd aangaan met het coronavirus.

Zoals verwacht leverden de socialisten (PS en sp.a), de groenen (Ecolo en Groen), cdH, DéFI en voormalig PS’er Emir Kir de beloofde steun aan de regering van MR, Open Vld en CD&V. De tegenstemmen waren afkomstig van N-VA, Vlaams Belang, PVDA en onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker. Donderdagmorgen was de beleidsverklaring, die premier Sophie Wilmès (MR) dinsdag aflegde in het halfrond, al de revue gepasseerd.

Enkel de fractieleiders waren aanwezig op het debat. N-VA gaf meer toelichting bij het verzet tegen de regering-Wilmès. ‘Zat er in de beslissingen die dinsdagavond genomen zijn één maatregel waarvoor het statuut van lopende zaken een hinderpaal was? Neen’, zei De Roover. Ook het feit dat de partij opzij werd geschoven, was nog niet verwerkt. N-VA engageert zich wel om ‘zinvolle maatregelen’ te steunen.

CD&V bleef intussen het standpunt van een Vlaamse meerderheid herhalen. Fractieleider Servais Verherstraeten vond het spijtig dat er nog altijd geen volwaardige regering is met een stevige meerderheid in het parlement. ‘De vorming van zo’n regering moet een prioriteit zijn. Dat verwachten de mensen van u’, stelde hij. Bij sp.a werd dan weer benadrukt dat de regering enkel als taak heeft om de crisis daadkrachtig aan te pakken.

Kandidaat-voorzitter van Open Vld, Egbert Lachaert, hekelde de ‘politieke spelletjes’ van afgelopen weekend. Hij wees er voorts op dat deze regering geen voorafname is van de volgende regering. Dat lokte later reactie uit bij Kristof Calvo van Groen. ‘Dit gaat niet over N-VA of over Vivaldi. Corona is geen zaak van links of rechts, paars-geel of paars-groen, het is een kwestie van leven of dood’, zei de fractieleider.

Bij PVDA-PTB viel te horen dat de fractie het vertrouwen weliswaar niet geeft, maar wel zal onthouden over de volmachten. ‘We zullen constructief zijn, maar kunnen niet blind het vertrouwen geven’, zei Raoul Hedebouw. Hij lanceerde ook een oproep. ‘Laat ons toch beslissen om alle niet-essentiële sectoren niet meer te laten werken. Iedereen werkt thuis, en de arbeiders moeten wel samenzitten? Niet logisch.’

Ten slotte kwam er nog een felle boodschap van Vlaams Belang, bij monde van voorzitter Tom Van Grieken. ‘U hebt de winnaars van de verkiezingen opzijgezet. U hebt de grootste partij van het land publiekelijk de broek afgedaan. Vlaanderen is aan de kant gezet, uitgerekend de regio die het hardst getroffen zal worden.’

Meer