Een op de vijf Belgen ontevreden over hun mutualiteit

Uit een rondvraag van de vergelijkingssite Hellosafe blijkt dat 20 procent van de Belgen niet tevreden is over de diensten van hun huidige mutualiteit.

In het nieuws: Hellosafe vroeg vorig jaar aan 1 113 Belgen hoe hun relatie was met hun ziekenfonds.

  • 20 procent van de respondenten gaf aan redelijk tot zeer ontevreden te zijn over de dienstverlening.
  • Er zijn onder meer klachten over de informatie die de mutualiteiten delen. Voor één op de vier landgenoten is die onduidelijk.

Aanbod is cruciaal

Details: Belg heeft niet uitsluitend aandacht voor de maandelijkse premies bij het kiezen van een mutualiteit.

  • Wanneer men op zoek gaat naar een mutualiteit heeft men in de eerste plaats aandacht voor het dekkingsaanbod. Voor 52,7 procent van de respondenten is dat het belangrijkste criterium.
  • De hoogte van de maandelijkse premie is voor 43,6 procent een cruciale factor.
  • Vervolgens spelen toegang tot tandheelkundige en optische zorg (21,8%) en snelle terugbetaling van medische kosten (20%) een belangrijke rol in de beslissing om voor een bepaalde mutualiteit te kiezen.
  • Tot slot, lijkt toegang tot een netwerk van aangesloten zorgverleners het minst doorslaggevende criterium te zijn. Voor slechts 18,2 procent van de Belgen is dat een belangrijk gegeven.
Ga naar HelloSafe België voor meer tools.

Helft van de Belgen vergelijkt niet

Opgemerkt: Iets meer dan de helft (52,7%) van de Belgen vergelijkt geen offertes wanneer ze op zoek gaan naar een (nieuwe) mutualiteit.

  • Slechts 29,1 procent vergelijkt meerdere mutualiteiten alvorens ze een keuze maken.
  • 18,2 procent doet wel enig onderzoek, hoewel dat niet diepgaand is.

Ook dit nog: Het merendeel van de ziekenfondsen heeft begin dit jaar de tarieven opgetrokken. Bij veel mutualiteiten moet je voortaan 10 à 70 eurocent per maand meer betalen. Die prijsstijgingen gaan bij sommigen gepaard met extra voordelen.

  • Op vergelijkingssites, waaronder Spaargids.be, kan je nagaan welke extraatjes je allemaal krijgt bij een ziekenfonds.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.