Eén op de tien jongeren bereid om ‘geldezel’ te spelen

Eén op de tien jongeren zou zijn of haar bankrekening of bankkaart uitlenen in ruil voor geld. Dat blijkt uit een studie naar het fenomeen van ‘geldezels’, uitgevoerd door Febelfin.

Wie zijn bankkaart of bankrekening uitleent in ruil voor geld, noemt men een geldezel. Criminelen maken hiervan misbruik om gestolen geld door te sluizen of cash af te halen.

Ongeveer 10 procent van de jongeren toont zich vatbaar om als geldezel te fungeren. Bij de jongens is dat zelfs 14 procent, bijna dubbel zoveel als meisjes, die op 8 procent stranden. Criminelen benaderen hen via sociale media, in het uitgaansleven of aan scholen.

Strafbaar

Maar Febelfin waarschuwt dat het strafbaar is om geldezel te zijn. Als de geldezel een minderjarige is, dan kunnen de ouders vaak aansprakelijk gesteld worden. Men riskeert het gestolen bedrag aan het slachtoffer te moeten terugbetalen, met daarbovenop een flinke boete.

Banken kunnen ook weigeren om nog bankdiensten te leveren aan de geldezel. Bovendien is de beloofde vergoeding veelal een leugen. Geldezels zien hun rekening vaak geplunderd en zijn het slachtoffer van fysieke bedreigingen.

Campagne met influencers

Vijf procent van de jongeren zegt zelf al benaderd te zijn geweest door ronselaars, 9 procent kent mensen aan wie gevraagd werd geldezel te spelen. Bijna een kwart van die jongeren, ging op de vraag in.

Om jongeren te waarschuwen, lanceert de bankenfederatie voor het tweede jaar op rij een campagne rond geldezels. Dit keer doet Febelfin dat via Instagram, in samenwerking met een hele reeks bekende influencers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20