Een cruise boeken? 28 geheimen die niemand u vertelt

Ook altijd gedroomd van een cruise? Dan zijn dit 28 dingen die je moet weten voor u uw droomreis boekt. Want wanneer boek je het best? Wat betekent ‘all-inclusive’ echt? En nog meer geheimen die niemand u vertelt.

1. Geen enkele reis is all-inclusive

Een hotel op het land is redelijk all-inclusive, maar op een cruiseschip ligt dat anders. Ga je naar de kust voor een excursie, dan zijn je kosten om te eten en te drinken niet inbegrepen. Ook voor alcohol moet je aan boord nog apart betalen. En je moet natuurlijk ook iets kunnen doen op zo’n boot, dus waarom niet eens je kans wagen in het casino?

2. Kies uw kamer zorgvuldig

Bij het kiezen van je kamer moet je met heel wat factoren rekening houden. Je wil geen cabine die onder de fitnessruimte, het zwembad, de disco, of een andere uitgaansgelegenheid ligt. En natuurlijk zal je het schip ‘s nachts voelen bewegen. Om die beweging te beperken kan je best een cabine aan de voorkant van het schip vermijden.

3. Neem iets mee om je batterijen op te laden

Veel cruiseschepen hebben hooguit twee stopcontacten per cabine, en dat is tegenwoordig vrij weinig om al onze toestellen op te laden. Neem dus eventueel een meervoudig stopcontact mee om meerdere batterijen tegelijk op te laden. Anders is een degelijke power bank natuurlijk ook een goed idee.

4. Parkeer je auto niet aan de terminal

Kijk goed rond of je geen goedkope parkeermogelijkheden in de buurt van de cruiseterminal kunt vinden. Ga je op de officiële parking staan, dan ben je gemakkelijk 20 tot 30 euro per dag kwijt. Vaak bieden externe parkings ook nog eens een shuttlebus naar het cruiseschip aan, en dat voor de helft van de prijs.

5. Het risico op seksueel misbruik ligt hoger

Aan boord van een cruiseschip is het risico op seksueel misbruik twee keer groter dan aan land. Volgens een studie uit 2011 zijn twee derde van de daders overigens crewleden van het schip. Het is echter lastig om deze zaken te vervolgen, aangezien er vaak alcohol bij betrokken is en er ook geen politie aan boord is om vaststellingen te doen of klacht neer te leggen.


© Pexels

6. Koop geen excursiepakketten aan boord

Het is gemakkelijk om je excursies tijdens de reis vast te leggen, maar neem voor je vertrekt de tijd om al enkele uitstapjes te plannen. Vaak zijn excursies een stuk goedkoper als je ze via tours op het land boekt, en dus niet via de pakketten die op het schip zelf worden aangeboden.

7. Was je handen

Dit is natuurlijk overal een belangrijke boodschap, maar op cruiseschepen is het risico op ziekten nog groter. Zo kregen in de eerste helft van 2016 liefst elf schepen met de uitbraak van een virus te maken, evenveel als het hele jaar daarvoor. De grootste boosdoener is het norovirus. Dat bezorgt je last van maagklachten, braken en diarree.

8. Het personeel is overwerkt

Op zee bevindt een schip zich in internationale wateren en dus kan de boot in allerlei landen geregistreerd worden. Zo kunnen strenge arbeidswetten omzeild worden en werkt het personeel vaak 12 tot 13 uur per dag, zonder een minimumloon of zonder uitbetaling van de overuren. Extra voordelen hebben ze ook niet. Wees dus niet verrast als de bediening niet vlot verloopt.

9. Drinkwater komt uit de oceaan

Waar komt het water uit de kraan aan boord van een cruiseschip vandaan? Dat produceren ze op de boot zelf. Water uit de oceaan wordt via een ontziltingsinstallatie ontdaan van zout en onzuiverheden. Het is dus veilig om kraantjeswater op cruiseschepen te drinken.

10. Ga enkel op het land online

De prijs voor WiFi aan boord van een cruiseschip is vaak gigantisch en doorgaans is de verbinding van slechte kwaliteit. Wacht dus tot je aan land bent om Instagram of Facebook te checken. Vraag het personeel naar de dichtstbijzijnde gratis hotspot. Zij kunnen immers de tarieven aan boord ook niet betalen en dus kennen ze de internetcafés.

11. Vroeger boeken is goedkoper

Zoek niet naar de ultieme lastminutes, want voor de meeste grote cruiseschepen is vroeger boeken interessanter. De goedkoopste kamers worden doorgaans het eerst verkocht, dus wees er snel bij. Eigenlijk kan je een reis best meteen vastleggen wanneer de tarieven bekend worden gemaakt. Dat is vaak al 18 maanden voor je vertrek.

12. Diefstal wordt zelden aangegeven

Criminaliteit aan boord van cruiseschepen is een onderschat probleem. Zo is het niet verplicht om een diefstal van minder dan 10.000 dollar aan te geven. En er wordt heel wat gestolen tijdens zo’n reis, dus laat je duurste juwelen en spullen thuis.

13. Schepen zijn voorbereid op piraten

Piraterij op zee is niet enkel iets uit de geschiedenis of verhaaltjes. Hoewel het vrij zeldzaam is dat een cruiseschip door piraten wordt aangevallen, is men aan boord wel voorbereid. Zo wordt het personeel getraind om piraten van boord te houden. Hoe ze dat doen is een geheim, maar onder andere de brandslangen kunnen meer dan enkel vuur doven.

14. Reis vlak voor of na de feestdagen

Cruises zijn traditioneel veel goedkoper op enkele momenten van het jaar. De week voor of na de feestdagen boeken mensen doorgaans geen vakantie, en dus liggen de prijzen lager om de schepen vol te krijgen. Ook de eerste week van september is een goed moment om op cruise te gaan. De feestdagen zelf zijn peperduur, dus vier Kerstmis en Nieuwjaar best ergens anders.

15. Er is meer dan bingo

Avonden op een cruiseschip zijn zelden saai. De concurrentie is groot en dat wordt gereflecteerd via de attracties. Ziplines, botsauto’s, muurklimmen en halsbrekende glijbanen, … je kan het zo gek niet bedenken of je kan het aan boord van een cruiseschip doen.


© Pexels

16. Let op je kinderen in het zwembad

De voorbije jaren zijn tientallen mensen verdronken aan boord van een cruiseschip, en veel anderen hebben het maar op het nippertje overleefd. In het zwembad zijn er vaak geen redders die zwemmers in de gaten houden. Blijf dus in de buurt van je kinderen wanneer ze gaan zwemmen.

17. Het schip vertrekt ook zonder jou

Een cruiseschip heeft een schema en kan geen rekening houden met gasten die te laat aan boord komen na een excursie. Voor een hele bus toeristen wordt uiteraard een uitzondering gemaakt, maar niet voor één of twee laatkomers. In dat geval zal je zelf een manier moeten vinden om naar de volgende halte te reizen. En daar moet je ook zelf voor betalen.

18. Je krijgt je bagage niet meteen

Bij het inchecken van je bagage moet je er rekening mee houden dat het enkele uren kan duren voor je de koffers aan boord terugkrijgt. Zorg dus voor handbagage met enkele belangrijke voorwerpen, zoals een paar kleren, medicatie en eventueel ook al je zwemkledij om in vakantiestemming te geraken.

19. Niet al het personeel is geschikt

Het is niet uitgesloten dat de fotograaf aan boord van een cruiseschip nauwelijks weet waar de knopjes op zijn toestel voor dienen. En tijdens shows kan het ook gebeuren dat artiesten amper talent hebben. Dat is normaal, omdat heel veel mensen aan lage lonen worden aangenomen.

20. De crew heeft een geheime bar met gratis drank

Hoewel ze lange dagen moeten draaien, kan de boog niet altijd gespannen zijn. Personeel zegt wel eens dat ze aan boord veel drinken, feesten en samen slapen. Maar het zal je niet lukken om je in dit feestgedruis te mengen, want crewleden mogen niet verbroederen met gasten. Dat is de snelste manier om van het schip te worden gesmeten.

21. Je mag je eigen drank meebrengen

De meeste cruiseschepen knijpen een oogje dicht wanneer je één of twee flessen wijn mee aan boord brengt. Het kan wel zijn dat je een soort toeslag moet betalen. Koop je wijn aan boord, dan doe je er goed aan telkens een hele fles te kiezen, ook al wil je maar één glas. De ober kan je naam op het etiket noteren, zodat je de wijn kunt sparen voor de volgende avond.

22. Mensen vallen soms overboord

Man overboord? Het gebeurt vaker dan je zou vermoeden. Jaarlijks zouden ongeveer twintig mensen over de railing van de schip in zee vallen. Veel van hen zijn op dat moment dronken, of soms gaat het ook om zelfmoord.

23. Bestel zoveel eten als je wil

Kan je niet kiezen tussen twee voorgerechten? Bestel ze dan maar allebei. Veel passagiers weten niet dat het geen probleem is om meerdere gerechten per gang te kiezen. Ook een tweede of een derde bord vragen is toegelaten.


© Pexels

24. Rijke gasten krijgen speciale behandeling

Wie veel geld heeft, krijgt voordelen die andere passagiers niet hebben. Bij Norwegian is er zelfs een speciale ruimte, The Haven, die enkel met een keycard te bereiken valt en waar rijke gasten een zwembad en restaurant hebben dat voor de rest van de passagiers niet toegankelijk is. Er staat ook 24 uur per dag een butler tot hun dienst. Ook op andere schepen genieten rijke gasten voordelen, zoals een speciale zitplaats tijdens shows, een gepersonaliseerde excursie, en meestal moeten ze nooit ergens aanschuiven.

25. Sommige havens hebben enorme misdaadcijfers

Niet alleen aan boord is het opletten voor criminaliteit, ook veel havens zijn niet veilig. Vooral in Nassau, de Bahama’s, worden toeristen vaak het slachtoffer van gewapende overvallen en verkrachting. Ook in de haven van St. Lucia, Honduras, moet je voorzichtig zijn, net zoals in bepaalde delen van Mexico.

26. Check of je recht hebt op korting voor je boekt

Soms heb je recht op kortingen of voordelen. Zeker oudere passagiers moeten goed kijken of ze geen voordelen genieten. Ook wanneer je al eens eerder met dezelfde maatschappij op cruise bent geweest, zou je wel eens korting kunnen krijgen of een interessante upgrade kunnen boeken.

27. Breng sterke magnetische haken mee

In je cabine heb je niet veel plaats om kleren op te hangen, hoewel die vaak moeten drogen. Neem daarom haakjes met een stevige magneet mee, want die kan je gemakkelijk aan de metalen muren van je kamer bevestigen.

28. Wacht niet om je volgende cruise te boeken

Vond je de cruise een leuke ervaring? Boek dan meteen je volgende reis terwijl je nog aan boord bent. Vaak kan je dan een geweldige deal krijgen, en in de voorwaarden staat doorgaans ook dat je zonder extra kosten de datum van je reis nog kunt aanpassen of de hele cruise zelfs gratis kunt afgelasten. Prettige reis!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20