“ECB zal nooit een einde maken aan de kwantitatieve geldverruiming (QE)”

Op welke manier kan de eurozone stoppen met haar politiek van Quantative Easing of kwantitatieve geldverruiming zonder de economie in gevaar te brengen? Dat is het debat dat vandaag de agenda van de toplui van de Europese Centrale Bank beheerst.Quantitative Easing (QE) of kwantitatieve geldverruiming is een moeilijke term voor een eenvoudig concept: het gaat om een grootschalige inkoop van eigen obligaties die in handen zijn van de banken, waarbij wordt gehoopt dat de cash die zo bij de banken terechtkomt uiteindelijk onder de vorm van bijkomende kredieten aan bedrijven en particulieren naar de reële economie terugvloeit en er zo een economisch herstel op gang komt. 


Balans ECB bedraagt nu 41,25 van het bbp van de eurozone

Sinds de ECB in 2015 het soepel monetaire beleid in gang zette is een gigantische 2.431 miljard euro in de economie van de eurozone gepompt. Dat heeft de balans van de ECB doen exploderen tot 4.622 miljard euro of ruim 41,2% van het bbp van de eurozone, ruim dubbel zo veel als de 20% van de Amerikaanse centrale bank (FED).

Binnen de ECB probeert men nu in de aanloop van het einde van de in 2014 aangekondigde Targeted Long Term Refinancing Operation (TLTRO) een manier te vinden om de Europese bankensector overeind te houden – specifiek de Italiaanse.

Een nieuwe golf goedkope leningen

Naar verluidt zal in de komende maanden worden geopteerd voor een nieuwe golf van goedkope leningen. Uitsluitsel is er nog niet, maar dergelijke maatregel zou het Italiaanse risico moeten minimaliseren en banken tegelijkertijd zuurstof moeten geven om de aangekondigde groeivertraging beter te overbruggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20