ECB-directeur vergelijkt crypto met rommelkredieten: “Hebzucht leidt tot het Wilde Westen”

Volgens Fabio Panetta, een directielid bij de Europese Centrale Bank, vormen cryptomunten een speculatieve bubbel die een enorme financiële krater zouden achterlaten mocht de zeepbel barsten. Hij trekt de parallel met de subprime woonkredieten, die geleid hebben tot de financiële crisis van 2008-2009.

“Een Ponzi-schema”, “een val”, “een illusie”. In een toespraak aan Columbia University in New York haalde ECB-directielid Fabio Panetta meermaals uit naar de wereld van Bitcoin, Ether en andere cryptomunten. De speech van de Italiaanse econoom geeft inzicht in hoe Frankfurt naar de cryptomarkt kijkt.

“Crypto-evangelisten beloven de hemel op aarde en gebruiken een illusoir verhaal van almaar stijgende prijzen van crypto-activa om de instroom en dus het momentum dat de crypto-zeepbel voedt, op gang te houden. Maar schijn bedriegt. Satoshi Nakamoto’s droom om betrouwbaar geld te creëren blijft slechts dat – een droom”, zo verwijst Panetta naar het manifest van de stichter of stichters achter Bitcoin.

“Crypto-activa zorgen voor instabiliteit en onzekerheid – precies het tegenovergestelde van wat ze beloofden. Ze creëren een nieuw Wilde Westen”, zegt Panetta. Cryptomunten doen hem denken aan wildcat money, het geld dat zogeheten Amerikaanse wildcat-banken in de tweede helft van de 19de eeuw uitgaven.

Subprime

Terwijl crypto-believers nieuwe recordkoersen verwachten, waarschuwt Panetta, overduidelijk een non-believer, voor een crash. Net als onder meer Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman trekt de Italiaan de parallel met de financiële crisis van 2008-2009.

Aan de basis van die crisis lagen Amerikaanse woonkredieten met hoge wanbetalingsrisico’s, de zogeheten subprime kredieten, die in allerhande financiële producten gebundeld en herverpakt werden, waardoor de risico’s van die rommelkredieten overal ter wereld belandden.

“De cryptomarkt is nu zelfs groter dan de toenmalige markt voor subprime hypotheken toen die – met een waarde van 1.300 miljard dollar – de wereldwijde financiële crisis veroorzaakte”, vergelijkt Panetta. “En het vertoont een opvallend vergelijkbare dynamiek. Bij gebrek aan adequate controles drijven crypto-activa speculatie aan, door snelle en hoge rendementen te beloven en mazen in de regelgeving uit te buiten, waardoor beleggers geen bescherming genieten.”

Ponzi

En nog: “Net als in een Ponzi-schema kan een dergelijke dynamiek alleen blijven bestaan zolang een groeiend aantal beleggers gelooft dat de prijzen zullen blijven stijgen. Totdat het enthousiasme verdwijnt en de zeepbel barst.”

“We mogen niet dezelfde fouten maken door te wachten tot de zeepbel barst, en dan pas beseffen hoe doordringend cryptorisico’s in het financiële systeem zijn geworden. En hoewel sommigen misschien hopen slimmer te zijn en op tijd uit te stappen, zullen velen in de val zitten.”

Voor Panetta zijn dat allemaal redenen om vaart te zetten achter bijkomende wereldwijde regelgeving voor crypto en de uitbouw van een digitale euro, die uitgegeven zou worden door ECB, als alternatief.

(lb)

Meer