E-mail gehackt? 7 dingen die u onmiddellijk moet doen

De kans is reëel dat uw e-mailadres ooit het doelwit van hackers wordt. We gebruiken e-mails zo vaak en op zoveel machines dat het onmogelijk is om ons volledig tegen hacking te beschermen. Maar als het gebeurt, zijn dit zeven stappen die u meteen moet ondernemen om meer schade te voorkomen.

Niets is zo frustrerend als beseffen dat iemand heeft ingebroken in onze privacy. Maar als een hackers toegang hebben tot je e-mails en gegevens, moet je in de eerste plaats vermijden dat ze langs die weg nog meer over je te weten komen, en bijvoorbeeld in je bankrekening geraken.

1. Log meteen in

Geen paniek! In vergelijking met een fysieke inbraak in je huis kan je onmogelijk oog in oog met een hacker komen te staan. Log dus meteen in en ga kijken hoe groot de schade is. Ga bij de instellingen na of de hacker iets veranderd heeft: een ander alternatief e-mailadres, een ander telefoonnummer, … En natuurlijk het paswoord. Als de hacker dit veranderd heeft, moet je meteen op een link klikken die het huidige paswoord verwijdert. Van zodra je weer toegang hebt tot de instellingen, wijzig je het paswoord onmiddellijk.

Het paswoord is vaak de oorzaak van hacking. Maak het hackers dus niet te gemakkelijk en kies een sterk paswoord. Kijk hier na hoelang hackers nodig hebben om jouw huidige wachtwoord te kraken.

2. Beperk de schade

Online is zowat alles met elkaar verbonden. Het is voor hackers soms maar een kleine stap om van een e-mailadres op een ander account te geraken en dit eveneens te hacken. Om de schade te beperken moet je dus niet alleen het paswoord van je e-mailadres wijzigen, maar ook dat van alle andere accounts die je bezit: Facebook, Twitter, andere e-mailadressen, etc.

Kijk ook je e-mails na, want als een hacker al in één van je andere accounts heeft ingebroken, zal je mogelijk een bericht van een verdachte aanmelding gekregen hebben.

3. Check je bankrekening

Een inbreuk in je privacy en toegang tot je persoonlijke mails is ernstig, maar lang niet zo erg als wanneer hackers ook in je bankrekening geraken. Dat valt nooit helemaal uit te sluiten wanneer ze je persoonlijke gegevens hebben gestolen. Check dus meteen of er vreemde betalingen zijn gebeurd. Je zou eventueel een melding kunnen inschakelen, zodat je meteen weet wanneer een onbevoegd persoon in je bankrekening zit.

Is dit het geval, dan verwittig je natuurlijk onmiddellijk de bank om je rekening te laten bevriezen. Zo kunnen de hackers niets meer doen en heb je de tijd om alles terug onder controle te krijgen.

4. Kijk na of je spam hebt verzonden

Bij hacking lopen ook je contacten gevaar. Veel hackers breken in e-mailadressen in om in de naam van de eigenaar spam te sturen naar z’n contacten. Hun e-mailadres zal dit niet als spam of phising herkennen en bijgevolg is de kans groot dat ze de e-mail openen. De hacker zal dan proberen om persoonlijke informatie te ontfutselen.

Het is soms lastig om te ontdekken of er spam is verstuurd, maar kijk na of je berichten hebt ontvangen die duidelijk maken dat je contactpersonen getroffen zijn. Laat hen in dat geval onmiddellijk weten dat de e-mail niet door jou verzonden is en ze voorlopig geen e-mails van dit adres meer mogen vertrouwen.

5. Check je apps

Daarna is het belangrijk om ook je applicaties na te kijken. Vaak heb je daar ooit met je e-mailadres een account aangemaakt, en dus zouden hackers ook hier kunnen inbreken. Ga in de eerste plaats na of je nog toegang hebt tot je account op die apps. Zo ja, dan is het een goed idee om uit veiligheid meteen je paswoorden te vervangen. Meestal kan je dat eenvoudig via de instellingen aanpassen.

6. Bescherm jezelf tegen nieuwe hackers

Het risico dat iemand het slachtoffers van hackers wordt, neem toe. En je wil niet dat het je een tweede keer overkomt. Daarom zijn er een aantal dingen die je op voorhand kunt doen. Uiteraard is dit ook goed advies voor wie nog niet met hackers te maken heeft gekregen.

Alles begint bij een sterk paswoord. Over het algemeen geldt: hoe lang het paswoord, hoe veiliger het is. Gebruik ook een mix van symbolen, letters en cijfers om de complexiteit van het paswoord te vergroten. Vermijd het gebruik van echte woorden, en gebruik hetzelfde wachtwoord nooit op verschillende platformen. Natuurlijk is het lastig om meerdere lange, complexe paswoorden te onthouden, maar er bestaan veilige hulpmiddelen voor. Zo kan je paswoorden via KeePass en LastPass bewaren.

7. Voeg extra beveiliging toe

Behalve een sterk paswoord zijn er nog meer dingen die je kunt doen om hackers tegen te houden Gebruik zeker ‘authenticatie in twee stappen’, en zorg dat je account, je gegevens en ook je toestel altijd beveiligd zijn. Het is belangrijk om een backup te voorzien zodat je gegevens gemakkelijk kunt herstellen.

Bij ernstige inbreuken is het natuurlijk belangrijk om de politie te verwittigen. In de Europese Unie kan je ook gebruik maken van ‘het recht op vergeten’, een wet die het mogelijk maakt om alle informatie over jezelf te laten verwijderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20