“Duurzame bronnen genereren de helft van de Chinese elektriciteitsproductie”

Energie die niet uit fossiele bronnen afkomstig is, kan tegen eind dit jaar in China de helft van de totale capaciteit voor de opwekking van elektriciteit vertegenwoordigen. Daarmee zouden duurzame bronnen – afkomstig van onder meer wind, zon en water, maar ook van kerncentrales – voor de eerste keer in de geschiedenis de meerderheid van de nationale Chinese energievoorziening voor hun rekening nemen. Dat staat in een rapport van de China Electricity Council (CEC).

China, wereldwijd de grootste producent van broeikasgassen en tevens de belangrijkste verbruiker van steenkool, zal volgens het rapport dit jaar naar verwachting 180 gigawatt aan nieuwe energiecapaciteit uit duurzame bronnen creëren.

Duurzaam

“Dit zou de totale capaciteit van deze duurzame brandstoffen tot 1.300 gigawatt opdrijven”, wordt er benadrukt. “Daarmee zullen deze duurzame bronnen tegen eind dit jaar de helft van de totale capaciteit van de Chinese elektriciteitsproductie – ongeveer 2.600 gigawatt – vertegenwoordigen.” Elektriciteit uit steenkoolcentrales zou dit jaar nog een productie van 1.140 gigawatt opleveren.

China heeft beloofd de consumptie van steenkool tijdens de eerste helft van dit decennium onder controle te houden. Tevens werd opgemerkt dat windenergie en zonnekracht tegen eind dit decennium minstens een capaciteit van 1.200 gigawatt zouden hebben. Dit zou de Chinese uitstoot van koolstofdioxide moeten beperken, zodat het land tegen 2060 klimaatneutraal zou kunnen worden.

De energiesector vertegenwoordigt ongeveer 41 procent van de totale emissies aan koolstofdioxide die in China worden geregistreerd. Het Chinese elektriciteitsbureau beloofde recent dat de sector die emissies in de loop van de volgende zes jaar drastisch zou terugschroeven.

Onderbrekingen

In het nieuwe rapport voorspelde het bureau tevens dat het Chinese elektriciteitsverbruik dit jaar een stijging tussen 5 procent en 6 procent zal kennen. Hierdoor zou die consumptie op een niveau tussen 8,7 biljoen kilowattuur en 8,8 biljoen kilowattuur worden gebracht.

“We verwachten dat in de Chinese elektriciteitssector de vraag en aanbod dit jaar over het algemeen in het hele land in evenwicht zullen zijn”, voerde het bureau nog aan. “In sommige regio’s zouden gedurende de winter en zomer tijdens de piekuren echter nog wel stroomonderbrekingen kunnen optreden.”

Vorig jaar moesten meer dan de helft van de Chinese regio’s met een maandenlang elektriciteitstekort afrekenen. De problemen werden onder meer in de hand gewerkt door een lagere productie van de waterkrachtcentrales en een beperkte aanvoer van steenkool.

(am)

Meer