Duurste Amerikaanse munt ooit geveild voor 15 miljoen euro

Een zeldzame gouden munt van Amerikaanse makelij heeft bij een veiling in New York 18,9 miljoen dollar opgeleverd, oftewel 15,5 miljoen euro. Dat maakt het de duurste munt ooit.

Het gaat om een Double Eagle uit 1933, de laatste gouden munt die voor omloop in de Verenigde Staten werd geslagen. Deze specifieke munt was de enige 1933 Double Eagle die ooit legaal in privébezit mocht zijn. 

De serie werd echter nooit uitgegeven omdat toenmalig president Franklin Roosevelt geen goud meer wilde gebruiken voor Amerikaans muntgeld. Alle munten werden op zijn bevel vernietigd, waarmee een einde kwam aan de eeuwenoude traditie van gouden munten in de Verenigde Staten.

Op de Double Eagle, die een nominale waarde heeft van 20 dollar en ontworpen door de vermaarde beeldhouwer Augustus Saint-Gaudens, staat de kenmerkende Amerikaanse adelaar afgebeeld met het bijschrift ‘In God we trust’. Aan de andere zijde prijkt Lady Liberty

‘Boeiende geschiedenis’

‘De 1933 Double Eagle heeft een rijke, boeiende geschiedenis die grote delen van de geschiedenis van de Verenigde Staten omvat en is al meer dan 80 jaar het middelpunt van intriges’, zei veilinghuis Sotheby’s in een verklaring.

Het door Sotheby’s geveilde muntstuk werd verkocht door de Amerikaanse schoenenontwerper en verzamelaar Stuart Weitzman. Die kreeg het in 2002 in zijn bezit voor wat toen een recordbedrag was van 7,6 miljoen dollar. 

Vooraf werd geschat dat de munt tussen de 10 en 15 miljoen dollar zou opleveren. Foto: John Angelillo/UPI/Shutterstock/Isopix

Weitzman, die van jongs af aan postzegels en munten verzamelt, zegt hij het geld van de verkoop zal gebruiken om zijn liefdadigheidsinitiatieven te financieren, waaronder medisch onderzoek, zijn designschool en een Joods museum in Madrid.

De munt behoorde ooit tot de verzameling van de Egyptische koning Faroek. Maar toen ze ter veiling werd aangeboden door de kersverse Republiek Egypte, vroegen de Verenigde Staten het muntstuk terug. De Double Eagle werd echter nooit teruggegeven en de verblijfplaats ervan bleef een mysterie tot in 1996. Toen werd ze door de Amerikaanse geheime dienst in beslag genomen in het Waldorf Astoria in New York.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20