Frankrijk stuurt nieuw Vrijheidsbeeld naar Verenigde Staten

Bijna 135 jaar nadat het Vrijheidsbeeld in New York werd onthuld, doet Frankrijk een nieuwe Lady Liberty cadeau aan de Verenigde Staten.

Frankrijk zal de Verenigde Staten op 7 juni een nieuw Vrijheidsbeeld sturen. Dat schrijft Le Journal du Dimanche. Het standbeeld zal in New York aankomen op 4 juli, de dag waarop de Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren, en zal met een hoogte van 2,83 meter een stuk kleiner zijn dan haar grote zus. 

Het oorspronkelijke Vrijheidsbeeld was een cadeau van de Fransen aan de Amerikanen ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid en ter herinnering aan de vriendschap tussen de Verenigde Staten en Frankrijk. 

‘We wilden deze Frans-Amerikaanse geschiedenis hernieuwen’, zegt Philippe Etienne, Franse ambassadeur in de Verenigde Staten, aan Le Journal du Dimanche. ‘Dit standbeeld is een dubbel symbool van vrijheid, maar ook van verwelkoming.’

Project uitgesteld

De plannen voor een kleinere replica van Vrijheidsbeeld dateren volgens Etienne van 2019, om het Franse erfgoed in het buitenland te promoten en om de gedeelde geschiedenis met de Verenigde Staten opnieuw in de verf te zetten.

Door de coronapandemie werd het project echter uitgesteld en in de loop van de winter weer gelanceerd, toen bleek dat de ‘heropening van het land goed op weg was’. De nieuwe Lady Liberty zal tentoongesteld worden in Washington DC, in de tuin van de Franse ambassadeur. Daar zal het tien jaar blijven als bruikleen van het Conservatoire du Quai d’Orsay.

‘Ik heb de buren en de burgemeester van Washington verteld dat het vanaf de straat voor iedereen zichtbaar zal zijn’, zegt Etienne. De buurt telt bovendien heel wat bekenden, onder wie oud-president Barack Obama en Amazon-oprichter Jeff Bezos. 

De werkzaamheden aan het oorspronkelijke Vrijheidsbeeld begonnen 1875 onder leiding van de Franse beeldhouwer Frédéric-Auguste Bartholdi. Het beeld bestaat uit koperen platen die bevestigd zijn aan een geraamte, ontworpen door architect Eugène Viollet-le-Duc (bekend van de torenspits van de Notre-Dame) en Alexandre-Gustave Eiffel. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20