Kroatië koopt dozijn gebruikte Rafale-toestellen van Frankrijk

Kroatië heeft beslist om een dozijn tweedehands Dassault Rafale-gevechtsvliegtuigen van Frankrijk te kopen, voor bijna een miljard euro. Dat meldt premier Andrej Plenkovic.

De twaalf Rafale-vliegtuigen moeten de verouderde MiGs, straaljagers van Russische makelij, vervangen. Voor Kroatië is het de grootste wapenaankoop sinds de onafhankelijkheidsoorlog, die van 1991 tot 1995 duurde. 

‘Voor de meest gunstigste prijs krijgt Kroatië het best beoordeelde en best uitgeruste vliegtuig’, zei premier Plenkovic over de deal ter waarde van 999 miljoen euro. Het Franse Rafale-toestel kwam als eerste uit een competitie waar ook Israël, Zweden en de Verenigde Staten aan meededen. 

Volgens vliegtuigbouwer Dassault betreft het twaalf vliegtuigen die eerder in dienst waren van de Franse luchtmacht. Tegen 2024 zullen de eerste zes vliegtuigen aan Kroatië geleverd worden, de rest volgt het jaar daarop.

Kritiek

De huidige Kroatische vloot bestaat momenteel uit enkele verouderde MiG-21’s uit het Sovjettijdperk en is dus dringend aan vervanging toe. Maar critici van de aankoop argumenteren dat de Kroatische regering het geld beter had ingezet om de door de pandemie getroffen economie weer op de rails te krijgen.

Minister van Defensie Mario Banozic benadrukte vrijdag tegenover lokale media dat de aankoop van nieuwe straaljagers niet bedoeld was om het leger ‘nieuwe speeltjes’ te geven. ‘Deze vliegtuigen zijn gewoon de basis van onze veiligheid’, zei hij.

Defensie-uitgaven NAVO

Kroatië trad in 2009 officieel toe tot de NAVO en vier jaar later tot de Europese Unie. Volgens de verdragsorganisatie geeft Kroatië jaarlijks iets minder dan 1 miljard dollar uit aan defensie. Dat is net onder de NAVO-doelstelling van 2 procent bruto binnenlands product (bbp) aan defensie-uitgaven. Maar volgens Plenkovic zal de aankoop van Rafale-vliegtuigen die uitgaven nu opkrikken tot boven die drempel. 

Het Franse gevechtsvliegtuig van Dassault doet het ook goed in Egypte. Het land bevestigde begin deze maand nog dat het 30 Rafale-jagers heeft besteld om de nationale veiligheid te versterken. De deal, die overigens op heel wat kritiek stuitte, zou zo’n 3,75 miljard euro waard zijn.

Meer