In Duitsland doemt recessiespook weer op, volgens BASF zet “toenemende bureaucratie” rem op Europees herstel

In Duitsland doemt recessiespook weer op, volgens BASF zet “toenemende bureaucratie” rem op Europees herstel
Duits bondskanselier Olaf Scholz (links) met BASF-CEO Martin Brudermüller tijdens een bedrijfsbezoek op de site van Schwarzheide, Duitsland – Getty Images

De economische vertrouwensindicatoren van eerder deze week lieten toenemend optimisme zien bij consumenten en ondernemers bij ons en in de buurlanden. Maar de harde economische data uit Duitsland doen de recessievrees weer oplaaien.

Waarom is dit belangrijk?

Duitsland is de grootste economie van de eurozone en traditioneel de economische motor van de hele muntunie.

Dubbel slecht nieuws: De Duitse economie is eind vorig jaar harder gekrompen dan gedacht en industrietrots BASF snijdt 3.300 banen weg.

De details:

  • De Duitse economie is in het vierde kwartaal van 2022 met 0,4 procent op kwartaalbasis gekrompen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Eerdere schattingen wezen nog op een krimp met “slechts” 0,2 procent.
  • De harde economische data (zoals bruto binnenlands product of bbp) lijken daarmee een somberder beeld te schetsen dan de recente “zachte” data (zoals vertrouwensindicatoren).

“Technische recessie”

De voorspellingen: Op basis van de data van de maand december, verwacht de denktank Oxford Economic dat ook het eerste kwartaal van 2023 een krimp van de Duitse economie zal laten zien.

  • Dat zou dus twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei betekenen, of de meest gangbare definitie van een recessie. Dat wordt soms ook een “technische recessie” genoemd, omdat er nog andere definities circuleren.
  • Hoe dan ook denkt ook ING-econoom Carsten Brzeski dat de opeenvolging van twee krimpkwartalen nog moeilijk te vermijden is in Duitsland. “Het vieren van de veerkracht van de economie was wat voorbarig. Een technische recessie is in de maak”, schrijft hij.
  • Komt er daarna een snelle comeback? “Daar mag je best niet blindelings op rekenen”, tempert Brzeski de verwachtingen. “Niet van de klif vallen is één zaak, een sterke opleving een andere.” Hij wees eerder al op de structurele verzwakking van de Duitse concurrentiekracht.

BASF: “Bureaucratie in Europa”

Een teken aan de wand: De Duitse chemiereus BASF schrapt 3.300 jobs en waarschuwt voor de tanende competitiviteit van het Europese continent.

  • BASF kondigt aan wereldwijd 2.600 ondersteunende jobs te schrappen – waarvan de helft in zijn Duitse thuisbasis Ludwigshafen – en ook ongeveer 700 productiejobs in Ludwigshafen.
  • “De competitiviteit van Europa lijdt in toenemende mate onder overregulering, trage en bureaucratische vergunningsprocessen en – in het bijzonder – hoge kosten voor de meeste productiefactoren”, verklaarde topman Martin Brudermüller in een persbericht. “Dat alles heeft al de marktgroei in Europa al tegengehouden in vergelijking met andere regio’s. Hoge energieprijzen zetten nu een extra rem op de winstgevendheid en de concurrentiekracht in Europa.”

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.