Duitsland bereidt zich voor op grootste loonsverhoging sinds 2008: Scholz in lastig parket door onderhandelingen

Duitsland bereidt zich voor op grootste loonsverhoging sinds 2008: Scholz in lastig parket door onderhandelingen
Olaf Scholz, bondskanselier van Duitsland – Getty Images

De grootste vakbond van Duitsland is in gesprek met werkgevers over een loonsverhoging betreffende zo’n 3,9 miljoen werknemers.

Waarom is dit belangrijk?

IG Metall is met zo’n 2,3 miljoen leden de grootste vakbond van Duitsland, en de op een na grootste arbeidersorganisatie wereldwijd. Een loonsverhoging zou dan ook een grote indicator zijn voor de andere lonen in de grootste economie van Europa. Om die reden kijkt ook de Europese Centrale Bank van dichtbij toe. Zij vreest namelijk dat aanzienlijk hogere lonen het risico op een hoge lange termijn inflatie zou verhogen.

De essentie: De Duitse vakbond IG Metall pleit voor forse loonsverhogingen voor arbeiders als compensatie voor de torenhoge inflatie, volgens berichtgeving van Bloomberg.

  • Daarvoor neemt de Duitse vakbond het op tegen de werkgeversvereniging Gesamtmetall, die zegt dat werkgevers zich niet kunnen veroorloven de lonen te verhogen omdat er op dit moment een recessie dreigt aan te breken. Zij stellen een eenmalige bonus voor van 3.000 euro per werknemer, ongeacht de omstandigheden in de nabije toekomst.
  • IG Metall wil de salarissen in de metaal- en elektronica-industrie met zo’n 8 procent opkrikken. Ook andere vakbonden pleiten voor een loonsverhoging. Ver.di, een vakbond die ruim 2,5 miljoen dienstverlenende werknemers vertegenwoordigt, wil de lonen met 10,5 procent verhogen.

Stakingsacties aan de horizon?

Meer nog: De discussies dreigen uit te draaien tot brede stakingen, waarbij de werking van bedrijven als Mercedes-Benz AG, Airbus SE en Thyssenkrupp AG verstoord zou worden.

  • Gesamtmetall stelt echter dat bedrijven bedreigd worden door stijgende energie- en materiaalkosten, alsook verstoringen in de toeleveringsketen als gevolg van de Russische invasie. Daarnaast zou de coronacrisis de reserves van bedrijven hebben opgebrand, waardoor er nu geen ruimte ligt voor loonsverhogingen.
  • IG Metall wil dat Gesamtmetall het aanbod voor de eenmalige bonus laat vallen en doorgaat op permanente salarisverhogingen.
  • Daar is de werkgeversgroep het niet mee eens. “De huidige voorstellen van IG Metall zouden dit jaar en volgend jaar leiden tot enorme, onbeheersbare lasten voor veel van onze bedrijven”, zegt Harald Marquardt, hoofdonderhandelaar van de groep, tegenover de internationale persdienst. “Ik zie geen goedkeuring mogelijk”, klinkt het.

Torenhoge inflatie

Maar: Genereuze loonsverhogingen zou de inflatie verder doen stijgen.

  • De Europese Centrale Bank vreest dat grote loonsverhogingen een loon-prijsspiraal zou veroorzaken en de inflatie langer hoog zou houden. Christine Lagarde, president van de ECB, wees in een afgelopen vergadering “hoger dan verwachte loonstijgingen” uit als een belangrijke risicofactor voor het inperken van de inflatie. Het tempo van de loonsverhogingen zal namelijk bepalen wanneer de ECB de noodrem loslaat, en dus stopt met het verhogen van de rentetarieven.
  • Duits bondskanselier Olaf Scholz ontving reeds het bestuur van IG Metall om een akkoord te bereiken. Zijn regering stelde – op advies van de ECB – voor te opteren voor de belastingvrije bonus van 3.000 euro. Het bestuur van IG Metall zal op maandag 14 november opnieuw samenzitten om de onderhandelingen verder te bespreken. Indien ze niet tot een akkoord komen, bestaat de kans dat er op 17 november grootschalige stakingsacties aangekondigd zullen worden. 

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.